Hírek

Az apátfalvi képviselő-testület 2018-ban döntött arról, hogy minden apátfalvi újszülött családja 40 ezer forint készpénzes támogatásban részesül. A koronavírus járvány miatt a baba látogatásokra nem kerülhetett sor. A veszélyhelyzet feloldása után Szekeres Ferenc polgármester és Kiszely János Pálné alpolgármester négy újszülöttet is köszöntött tegnap. A kicsik 40 ezer forint készpénzt kaptak, míg a szülőknek virággal, édességgel és borral kedveskedett az önkormányzat.

Elsőként Langó Dorisz Anikót és szüleit, Langóné Szűcs Anikó Erzsébetet és Langó Norbertet látogatták meg. Dorisz március 20-án Makó látta meg a napvilágot. Az anyuka elmondta: nagyon jó kislány a kezdetektől fogva, 2 hónapos kora óta átalussza az éjszakákat. A kicsi körül a legtöbbet az apuka és a mama segít. A testvére Szabolcs nagyon jól fogadta, sokat játszik és foglalkozik a húgával. A pici még a koronavírus kezdete előtt megérkezett a családba, így ezt az időszakot otthon tölthették.

Bíró Bence március 2-án született 3560 grammal és 49 centivel Szegeden, Korom Aranka és Bíró Sándor első gyermekeként. Az anyuka szerint csak az első hat hét volt nehezebb, hisz hasfájós volt a kicsi. Nagyon mozgékony és erős kisbaba, 3 hónapos korában már hasra fordult és azóta is úgy szeret aludni. Az édesapa a fürdetésen kívül mindenben sokat segít az újszülött körül. Az elmúlt 3 hónap nem volt könnyű, hiszen csak az udvarra mentek ki Bencével a járvány miatt. Az anyuka elmondta, hogy 2 éven belül szeretnének újabb kisbabát.

Harmadikként a kis Bencze Zétény Jánost és családját látogatták meg. A kicsi január 23.-án született 50 centivel és 3100 grammal Varga Mónika és Bencze János gyermekeként. Az apuka mellett a mama és a húga segít a baba körül az anyukának. Zétény az első 2 hónapban hasfájós volt, most pedig a fogzik, így azzal küzdenek. Mindezek ellenére nagyon jó gyermek, az éjszakákat szépen átaludja. A kicsinek nincs testvére, és egyelőre nem is tervezik az újabb baba érkezését – bár az apuka szeretne.

Az önkormányzat a Gál családnál is járt. Gál Bendegúz 2020. május 18.-án Szegeden 3800 grammal és 51 centivel jött a világra, Gál-Furák Magdolna és Gál Attila első közös gyermekeként. Bendegúz nővére a 7 éves Blanka nagyon szereti a kistestvérét, az apuka és a nagyszülők mellett ő a másik nagy segítség. A szülők szerint nagyon jó baba, eszik és alszik. Az anyuka elmondta, hogy a kicsinek áprilisban szerettek volna bevásárolni, de az új járványügyi helyzet miatt a legtöbb babaruhát és eszközt az internetről rendelték meg.

forrás: makohirado.hu
Négy-négyezer forint értékű tartós élelmiszercsomagokat osztott tegnap az apátfalvi önkormányzat és az Apátfalvi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat. Jövő hónapban pedig a Start közmunkaprogramban nevelt csirkéket osztják szét a rászorulók között.

Az apátfalvi önkormányzat a közfoglalkoztatott munkatársainak osztott tegnap tartós élelmiszerekből összeállított csomagot, akik a koronavírus veszélyhelyzetben is helytálltak a településen és hatékony munkát végeztek.

– Sajnos a közfoglalkoztatottaink többsége szociálisan rászoruló, ezért döntöttünk úgy, hogy egyenként négyezer forint értékű tartós élelmiszercsomagot osztunk részükre – tájékoztatta a Makó Híradó olvasóit Szekeres Ferenc. Apátfalva polgármestere hozzátette: – Körülbelül egy hónap múlva osztjuk ki a start mintaprogramban tenyésztett csirkéket, szintén a szociálisan rászorulóknak.

Tegnap az Apátfalvi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat, szintén a koronavírus veszélyhelyzet miatt döntött úgy, hogy a szociálisan rászoruló családokat egyenként szintén négyezer forint értékű tartós élelmiszercsomaggal segíti. A csomagokban egyébkét étolajat, tejet, üdítőt, gabonapelyhet, kekszet, lisztet, cukrot, rizst, búzadarát ,száraztésztákat, májas krémet, löncshúst, melegszendvicskrémet, valamint szappant csomagoltak. Apátfalva Község Önkormányzata és az Apátfalvi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat így együtt összesen 140 (azaz száznegyven) családnak tudott segíteni. forrás: makohirado.hu
Szekeres Ferenc polgármester és Kiszely Jánosné alpolgármester az új évet megkezdve ma négy újszülöttet látogatott meg. A kicsik 40 ezer forintot kaptak a helyi képviselő-testület döntése alapján, míg a szülőknek virággal, édességgel és borral kedveskedett az önkormányzat. Apátfalván tavaly összesen 34 kisbaba született.

A polgármester és az alpolgármester elsőként Szabó Emilit és szüleit, Sóki Évát és Szabó Gyula Patrikot látogatták meg. 2019. december 26-án született két fiútestvér mellé. Az anyuka elmondása szerint nagyon jó kisbaba, szeret enni és már lassan át is alussza az éjszakát. A legtöbbet a mama segít a pici körül, illetve Emili bátyja, a hétéves Tamás. A szülők már nem terveznek újabb gyermeket.

Az önkormányzat első ízben ikreket is köszönthetett. Gombkötő Dorka és Lia január 4-én Szegeden látták meg a napvilágot, Bárdos Szilvia és Gombkötő Gábor gyermekeiként. Lia 1800 grammal, Dorka 1940 grammal és 43 centivel született. A legnagyobb segítséget az édesapa nyújtja. A két fiútestvér Roland és Szabolcs iskola után előszeretettel babáznak. Az anyuka elmondta, hogy a két kislány 3 óránként még felébred, de nagyon jó kisbabák. Újabb gyermeket már nem szeretnének, hisz a fiúk után egy kisbabát terveztek, a második ajándékként érkezett.

Börcsök Mira tavaly december 24-én született Sándor Anett és Börcsök István hetedik gyermekeként. Bár a kisbaba 2240 grammal koraszülöttként született ennek ellenére szépen növekszik. Anyukája szerint jó baba, legjobban az apuka kezében szeret. A kicsi Mira körül a legnagyobb segítség az apuka és a nagymama. A testvérei nagyon várták a kicsi érkezését, s még a kívánságuk is teljesült, miszerint Szenteste jöjjön a világra.

forrás: makohirado.hu
Szombaton mutatták be Apátfalván “Kedves és fájó emlékeim” címmel Vargáné Antal Ilona legújabb könyvét. A két és fél kötetes szerző nyugdíjas korában fedezte fel az írás szépségét, azóta verseket, népszokásokat és fontos helytörténeti adalékokat önt sorokba. Ilonka néni, ahogyan mindenki szólítja szülőfalujában, egy felkérés nyomán kezdte el gondolatait lejegyezni. A Bíbic könyvsorozat megalkotásához kerestek írókat, amelynek Gyí, paci, paripa! című, apátfalvi népi játékokat bemutató kötetének összeállításával Vargáné Nagyfalusi Ilonát bízták meg. – Felkerestem idős néniket az anyaggyűjtéshez, így kerültem kapcsolatba Ilonka nénivel, aki nem csak elmondta, de papírra is vetette emlékeit a témában. Ezután kértük fel őt társszerzőnek is – elevenítette fel a fél kötet históriáját a település értéktár bizottságának elnöke, aki így fedezte fel Ilonka néni tehetségét. Vargáné Antal Ilona írói pályafutása ezután önálló kötettel folytatódott, amelyben családja történetét dolgozta fel. A Marosvidék füzetek részeként, 2009-ben jelent meg „Egy apátfalvi asszony visszaemlékezései” címmel a mű. – A falusi mindennapoknak, szokásoknak és régi tevékenységeknek is emléket állító írás nagyon tetszett az olvasóknak, akiknek gyermekkoruk, nagyszüleik elevenedtek meg a sorokkal. Ennek a paraszti életmódot is bemutató gyűjteménynek a legnagyobb értéke a szemléletes írásmód és a személyesség – értékelt a szerkesztő. Vargáné Nagyfalusi Ilona hozzátette, a most bemutatott új könyv folytatása az előzőnek, amelyben tovább szövi családtörténetét a szerző, de új elemekkel, a 2. világháború helyi eseményeivel és verseivel kibővítve. A második kötet a „Kedves és fájó emlékeim” címet kapta. – Édesapám azt tanította nekünk, bármi elveszhet, bárminket elvihetik, de amíg a család tagjai egészségben megvagyunk, és össze tudunk fogni, addig nincs baj, nincs lehetetlen. Nekünk is, és más családoknak is, tudni kellett többször újra kezdeni az életünket – jegyezte le előszavában az író. A január 18-ai könyvbemutatón a művet a család részéről Mátóné dr. Antal Júlia, valamint Szilágyi Sándorné, a Marosvidék Baráti Kör elnöke és Mészáros Ildikó lektor méltatta és ajánlotta a jelenlévők figyelmébe. A kiadványhoz a település nevében Szekeres Ferenc polgármester gratulált. Az önkormányzat támogatásával létrejött könyv megvásárolható a szerzőnél és az apátfalvi faluházban is. Vargáné Antal Ilona 1934-ben született Apátfalván, szorgalmas földműves család harmadik gyermekeként. Már fiatal korában elsajátította a házimunka és állattenyésztés tudományát. Iskolás évei szerette meg az irodalmat, de kiteljesíteni tanulmányait társadalmi okok miatt nem tudta. Az ezredforduló táján kapcsolódott be a Marosvidék folyóirat szerkesztői csapatába, emellett jelenleg is néprajzi és kézműves tevékenységeket folytat. Forrás: makohirado.hu
Egy-egy kisebb település fennmaradása érdekében az az egyik legfontosabb, hogy megfelelő számú gyermek szülessen. Ezt Apátfalván is nagyon jól tudják. Szekeres Ferenc polgármester és Kiszely Jánosné alpolgármester december 20-án három újszülöttet látogatott meg. A kicsik 40 ezer forintot kaptak, a szülőknek virággal, édességgel és borral kedveskedett az önkormányzat.

Elsőként Prónai Botondot és szüleit, Szilvási Alizt és Prónai Gábort látogatták meg. Augusztus 25-én 2650 grammal és 47 centiméterrel született Botond, az anyuka elmondása szerint nagyon nyugodt és mosolygós kisbaba. A legtöbbet az apukája segít, ha kell eteti, fürdeti, tisztába teszi, de a mama is nagy segítséget jelent. A közeljövőben nem terveznek második babát.

Az önkormányzat a Zelenák családnál is járt. Zelenák Boldizsár Szegeden november 13-án látta meg a napvilágot. Szülei Csányi Ildikó és Zelenák György elmondták, az újszülött nagyon jó kis baba, ha tele a hasa, semmi gond nincs vele. A legnagyobb segítséget az édesapa nyújtja. Az anyuka elmondása szerint a kicsi Boldizsár késői baba, ezért nem terveznek újabb gyermeket.

Kulcsár Mirát is köszöntötték: Mira október 24-én született. Anyukája, Szilágyi Nikoletta szerint nagyon jó baba, éjszakánként egyszer-kétszer ébred még fel. A kicsi mamája és az anyuka nővére segít a legtöbbet, az utóbbi lesz majd a kis Mira keresztanyukája, pár év múlva terveznek kistestvért.

Forrás: makohirado.hu