Hírek

Mindenki annyi vihetett belőle, amennyit csak akart. Az Apátfalvi Búzakalász Kft. akart így örömöt szerezni a helybélieknek az extra minőségű, helyben termett, s reggel vágott csemegekukoricával. Az óvodások, iskolások és az idősek otthonában étkezők ebédre főve kapták.

Száz mázsa csemegekukoricát osztottak szét ma délelőtt 10 és délután 1 óra között az Apátfalvi Búzakalász Kft. jóvoltából a községháza udvarán az helyi önkormányzat segítésével. A mezőgazdasági cég ma vágta le a csemegekukoricát, melyet pótkocsival szállítottak a helyszínre.

– Az Apátfalvi Búzakalász Kft. felajánlásaként kaptuk meg a több mint száz mázsa csemegekukoricát. Délelőtt tíz órára érkezett ide, s attól kezdve folyamatosan osztotta ki az önkormányzat – mondta portálunknak Szekeres Ferenc polgármester. Hozzátette, hogy az adománnyal a mezőgazdasági vállalkozás azt szeretné meghálálni, hogy számos apátfalvi által birtokolt termőföldön gazdálkodnak, de a földtulajdonosok mellett valamennyi helybélinek akartak kedveskedni.

– Folyamatosan érkeztek az emberek és mindenki annyi csemegekukoricát vitt, amennyire szüksége van, nem szabtuk meg, hogy egy-egy ember mennyit vihetett. Beszéltem telefonon Vancsura Józseffel, az Apátfalván Búzakalász Kft., aki azt mondta, hogy örömöt szerettek volna okozni az apátfalviaknak – tette hozzá a polgármester.

Az extra minőségű csemegekukorica nagyon sok helybéli család tányérjára kerül majd mától főtt kukoricaként, így a helybéliek igazi helybéli terméket csemegézhetnek.

Apátfalván egyébként hagyománya van az ételek, termények, termékek osztásának, a közunkaprogramban tenyésztett csirkéket évek óta két alkalommal is a rászorulók és a nyugdíjasok kapják meg, ahogy karácsony előtt szintén a közmunkaprogramban nevelt sertésekből is készül disznótoros csomag, szintén a rászoló családok és a nyugdíjasok ünnepét megkönnyítendő.

forrás:makohirado.hu

Egy-egy kisebb település fennmaradása érdekében az az egyik legfontosabb, hogy megfelelő számú gyermek szülessen. Apátfalván még a koronavírus járvány ideje alatt sem csökkent a születések száma. 2020.08.28.-án újabb négy babát köszöntött Szekeres Ferenc polgármester és Kiszely János Pálné alpolgármester. A kicsik 40 ezer forint készpénzes támogatásban részesültek, míg a szülőknek virággal, édességgel és borral kedveskedtek.

Elsőként Rácz Jánost és szüleit Kiss Krisztinát és Rácz Jánost látogatták meg. A kis János Hódmezővásárhelyen 2020.06.25.-én látta meg a napvilágot 2740 grammal és 48 centivel. Az apuka elmondása szerint nyugodt és mosolygós kisbaba. Az ifjú pár életét teljesen megváltoztatta a kicsi születése, egyelőre nem is terveznek második babát. Jelenleg a házat szeretnék felújítani.

Az önkormányzat a Szilágyi családnál is járt. Szilágyi Szabolcs Makón 2020.03.08.-án született nőnapkor, 2800 grammal és 49 centivel Szilágyi-Kardos Anna és Szilágyi Tamás első gyermekeként. Az anyuka elmondása szerint 8 hetes kora óta átaludja az éjszakát és 4 hónaposan megkezdték a hozzátáplálást is. A legnagyobb segítség a kicsi Szabi körül az édesapa. Pár év múlva szeretnének újabb kisbabát.

Harmadikként Komáromi Erikát köszöntötték. Erika 2020.07.07.-én jött a világra 3100 grammal és 48 centivel. Szülei Szél Annamária és Komáromi Sándor elmondása szerint Erika kicsit hasfájós de nagyon jó baba, az éjszakákat is végig aludja. A kicsi negyedikként érkezett a családba Sándor, Bálint és Kitti mellé. Legnagyobb segítség a kicsi körül a testvére Sanyi és az apukája. Újabb babát nem szeretnének.

Bakai Kristóf Gellért Szegeden született 2020.07.12.-én 2700 grammal és 47 centivel, Bárdos Renáta és Bakai Gellért első gyermekeként. Az anyuka elmondta, hogy Kristóf szépen gyarapszik, hiszen már 4 kilogramm. Rengeteg segítséget kapnak egyaránt Renáta és Gellért családjától is. 5-6 hetes korától egyre többet alszik. Nyugodt kisbaba a nagyobb társaságokban is jól érzni magát. A kicsi Kristóf szeret babakocsiban lenni és autóban utazni. Szeretnének járni a Babugatóra és a most induló Baba-Mama Tornára is. Terveikben szerepel egy újabb kisbaba érkezése.

2020.07.24.-én újabb négy újszülöttet köszöntött Szekeres Ferenc polgármester és Kiszely János Pálné alpolgármester. 2020. júliusig 19 kisbaba született Apátfalván, ebben a hónapban már második alkalommal kerül sor a babalátogatásokra. A kicsik 40 ezer forint készpénzes támogatásban részesültek míg a szülőknek virággal, édességgel és borral kedveskedett az önkormányzat.

Elsőként Varga Szófiát és szüleit, Kolozsi Helgát és Varga Csabát látogatták meg. A kicsi Szófia Szegeden született, 2020. június 11.-én 3540 grammal és 50 centivel. Azóta sokat nőtt a jó étvágya miatt, már a súlya is elérte az 5 kg-ot. A frontokat jobban észreveszi, ilyenkor sokkal nyugtalanabb. Eredetileg apás szülést terveztek, de a járvány miatt ez sajnos nem volt engedélyezett. Legtöbbet az apuka segít a pici körül, eteti, pelenkázza, öltözteti. Bár Helga nővére is kiveszi a részét az esti fürdetésből. Környezet tudatosság szempontjából a mosipelust használják, a kapott támogatásból egy újabb készletet szeretnének vásárolni.

Ferencsik Ivett 2020.03.27.-én Szegeden látta meg a napvilágot, Szabó Noémi Zsuzsanna és Ferencsik Zoltán kislányaként. Az apuka a legnagyobb segítség a kicsi Ivett körül, csak egy feladatot ad át az anyukának a pelenkázást. Két hónapos kora óta átalussza az éjszakákat, nagyon jó és nyugodt baba. Rendszeresen járnak a Faluházban megrendezett Babusgatóra, amit Ivett nagyon élvez. Újabb kisbaba születésén meg gondolkoznak.

Harmadikként Sóki Zoé Andreát és családját látogatták meg. Zoé Makón született, 2020. március 16.-án 2800 grammal és 48 centivel Sókiné Károlyi Andrea és Sóki Gábor Attila gyermekeként. Andi már nagyon rutinos anyukat, hiszen 2015-ben született a keresztfia, aki körül sokat segített. A kicsi Zoé Andrea nagyon mozgékony baba, de ennek ellenére jó alvó. A tápszer mellett már a bébiételeket is megeszi. Kistestvért még nem terveznek, hiszen a ház felújítását szeretnék befejezni.

A polgármester és az alpolgármester a Petrovics családnál is járt. Petrovics Olivér 2020.03.10.-én jött a világra 3920 grammal és 51 centivel Paulheim Szintia és Petrovics Csaba kisfiaként. Harmadikként érkezett a családba a 3 éves Nóri és a 7 éves Ádi mellé. A két testvér közül Nóri foglalkozik többet a kicsi Olivérrel. A nagy melegben az anyuka naponta többször is lefürdeti, mert a kicsi nehezen viseli a hőséget. Negyedik babát nem szeretnének, mert eredetileg is hármat terveztek így teljes a családjuk.

forrás: makohiradó.hu
Az apátfalvi képviselő-testület 2018-ban döntött arról, hogy minden apátfalvi újszülött családja 40 ezer forint készpénzes támogatásban részesül. A koronavírus járvány miatt a baba látogatásokra nem kerülhetett sor. A veszélyhelyzet feloldása után Szekeres Ferenc polgármester és Kiszely János Pálné alpolgármester négy újszülöttet is köszöntött tegnap. A kicsik 40 ezer forint készpénzt kaptak, míg a szülőknek virággal, édességgel és borral kedveskedett az önkormányzat.

Elsőként Langó Dorisz Anikót és szüleit, Langóné Szűcs Anikó Erzsébetet és Langó Norbertet látogatták meg. Dorisz március 20-án Makó látta meg a napvilágot. Az anyuka elmondta: nagyon jó kislány a kezdetektől fogva, 2 hónapos kora óta átalussza az éjszakákat. A kicsi körül a legtöbbet az apuka és a mama segít. A testvére Szabolcs nagyon jól fogadta, sokat játszik és foglalkozik a húgával. A pici még a koronavírus kezdete előtt megérkezett a családba, így ezt az időszakot otthon tölthették.

Bíró Bence március 2-án született 3560 grammal és 49 centivel Szegeden, Korom Aranka és Bíró Sándor első gyermekeként. Az anyuka szerint csak az első hat hét volt nehezebb, hisz hasfájós volt a kicsi. Nagyon mozgékony és erős kisbaba, 3 hónapos korában már hasra fordult és azóta is úgy szeret aludni. Az édesapa a fürdetésen kívül mindenben sokat segít az újszülött körül. Az elmúlt 3 hónap nem volt könnyű, hiszen csak az udvarra mentek ki Bencével a járvány miatt. Az anyuka elmondta, hogy 2 éven belül szeretnének újabb kisbabát.

Harmadikként a kis Bencze Zétény Jánost és családját látogatták meg. A kicsi január 23.-án született 50 centivel és 3100 grammal Varga Mónika és Bencze János gyermekeként. Az apuka mellett a mama és a húga segít a baba körül az anyukának. Zétény az első 2 hónapban hasfájós volt, most pedig a fogzik, így azzal küzdenek. Mindezek ellenére nagyon jó gyermek, az éjszakákat szépen átaludja. A kicsinek nincs testvére, és egyelőre nem is tervezik az újabb baba érkezését – bár az apuka szeretne.

Az önkormányzat a Gál családnál is járt. Gál Bendegúz 2020. május 18.-án Szegeden 3800 grammal és 51 centivel jött a világra, Gál-Furák Magdolna és Gál Attila első közös gyermekeként. Bendegúz nővére a 7 éves Blanka nagyon szereti a kistestvérét, az apuka és a nagyszülők mellett ő a másik nagy segítség. A szülők szerint nagyon jó baba, eszik és alszik. Az anyuka elmondta, hogy a kicsinek áprilisban szerettek volna bevásárolni, de az új járványügyi helyzet miatt a legtöbb babaruhát és eszközt az internetről rendelték meg.

forrás: makohirado.hu
Négy-négyezer forint értékű tartós élelmiszercsomagokat osztott tegnap az apátfalvi önkormányzat és az Apátfalvi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat. Jövő hónapban pedig a Start közmunkaprogramban nevelt csirkéket osztják szét a rászorulók között.

Az apátfalvi önkormányzat a közfoglalkoztatott munkatársainak osztott tegnap tartós élelmiszerekből összeállított csomagot, akik a koronavírus veszélyhelyzetben is helytálltak a településen és hatékony munkát végeztek.

– Sajnos a közfoglalkoztatottaink többsége szociálisan rászoruló, ezért döntöttünk úgy, hogy egyenként négyezer forint értékű tartós élelmiszercsomagot osztunk részükre – tájékoztatta a Makó Híradó olvasóit Szekeres Ferenc. Apátfalva polgármestere hozzátette: – Körülbelül egy hónap múlva osztjuk ki a start mintaprogramban tenyésztett csirkéket, szintén a szociálisan rászorulóknak.

Tegnap az Apátfalvi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat, szintén a koronavírus veszélyhelyzet miatt döntött úgy, hogy a szociálisan rászoruló családokat egyenként szintén négyezer forint értékű tartós élelmiszercsomaggal segíti. A csomagokban egyébkét étolajat, tejet, üdítőt, gabonapelyhet, kekszet, lisztet, cukrot, rizst, búzadarát ,száraztésztákat, májas krémet, löncshúst, melegszendvicskrémet, valamint szappant csomagoltak. Apátfalva Község Önkormányzata és az Apátfalvi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat így együtt összesen 140 (azaz száznegyven) családnak tudott segíteni. forrás: makohirado.hu