Hírek

A makói önkormányzat és a Szirbik Miklós Egyesület első alkalommal szervezte meg a makói születésű mérnökről elnevezett emléktúrát.

Hajnal Antal 1838-ban született Makón. A világhírű mérnök egyik legfontosabb munkája a fiumei (mai nevén Rijeka) tengeri kikötő tervezése és megépítése. Születésének 180. évfordulója van idén, tegnap az emléktábláját koszorúzták meg, ma pedig a Maroson eveztek a tiszteletére Apátfalva és Makó között.

Szekeres Ferenc apátfalvi polgármestertől megtudtuk, az önkormányzatnak 12 túrakenuja van, ezekkel csatlakoztak a túrához, amelyen Makó alpolgármestere is részt vett.

– A kiváló mérnöki munkássága mellett Hajnal Antal elhivatottan támogatta az elesetteket, ezzel is kiérdemli a tiszteletet, hogy megemlékezzünk róla – mondta el Czirbus Gábor.

Szintén makói résztvevő volt az Asztalos család, akik hét fővel jöttek, nagyszülők, szülők, és gyerekek. A családfő szerint mindannyian nagyon élvezték a túrát, hiszen a legfontosabb, hogy minél többet legyenek természet közelben.

navigate_before
navigate_next

 forrás: makohirado.hu

Befejeződött az apátfalvi Kereszt utcában (köz), a Nagyköz utcában és a Kossuth Lajos utcában a nyílt-zárt bel- és csapadékvíz-elvezető hálózat építése. A projekt keretében az 56 millió forintos Európai Uniós támogatásból épített bel-és csapadékvíz elvezető rendszerek hossza összesen 1281 folyóméter.

A beruházásnak köszönhetően 113 (612 millió értékű) ingatlan előtt válik megoldottá a vízelvezetés, ahol (házanként átlagosan 3 lakót számítva) majd 340-en élnek. A fejlesztés során a Kereszt utcában (köz), a Kereszt utca és Móricz Zsigmond utcák között 145 folyóméteres szakaszon, a Nagyköz utcában a Kossuth Lajos és Templom utcák között 321 folyóméteren az előre gyártott betonfolyókák és térburkoló beton elem felhasználásával mindkét oldalon vízelvezetőket építettek ki. A Kossuth Lajos utcában Kölcsey utca között, a páratlan oldalon a nyílt, földmedrű csapadékvíz elvezető csatornát  előre  gyártott  betonburkoló elemekkel 722 folyóméter hosszan kiburkolták. A Hunyadi utca felőli végén egy 93 folyóméteres szakaszon zárt csapadékvíz elvezető rendszert építettek, s mindhárom utcában a kapubejárók alatt beton átereszeket építettek. A zárt csatorna kialakítását lakossági panaszbejelentés indokolja, mive l mind a személyekre (különösen a gyermekekre), mind a járművekre erősen balesetveszélyes volt a mély és széles csapadékvíz elvezető csatorna. A gázvezeték közelsége szintén nem tette lehetővé a nyitott árok megfelelő kialakítását, a szabvány szerinti védőtávolság hiánya miatt.

Az apátfalvi önkormányzata a kivitelezési munkákra vonatkozó közbeszerzési eljárás során a nyertes ajánlattevővel megállapodott abban,  hogy  a kapcsolódó munkákat, így például a padkarendezést, rakodást, a helyi közfoglalkoztatottak végezzék el. A fejlesztéssel érintett területek kiválasztásakor fő szempont volt a csapadékvíz elvezetés hiánya.

A fejlesztések célja a belterületre hullott csapadékvizek és felszín alól előtörő fakadó vizek rendezett és kártétel nélküli elvezetése mellett az ár-, belvíz- és helyi vízkár veszélyeztetettségének csökkentése,  a felszíni vizek minőségének javítása, a további környezeti káresemények megelőzése a település környezetbiztonságának növelése, belterületének védelme érdekében. A létrejött csatornahálózat üzemeltetése önkormányzati feladat, de a csatornák megóvásában, a létrehozott értékek védelmében a lakosságnak is komoly szerepe van.

 

forrás: makohirado.hu

5585.JPG

 

Egy-egy kisebb település fennmaradása érdekében az az egyik legfontosabb, hogy megfelelő számú gyermek szülessen. Ezt Apátfalván is nagyon jól tudják. – A testület nemrég arról határozott, hogy minden újszülöttnek és szüleinek 40-40 ezer forintot ajándékozunk – nyilatkozta Szekeres Ferenc. A polgármester hozzátette: azért döntöttek a készpénz mellett, hogy a családok arra költhessék a támogatást, amire csak akarják.

Deszpot Péter édesanyjával, Deszpotné Antal Erikával

Az idén tavasszal és a nyáron négy kis lakóval gyarapodott a falu közössége. Pénteken elkísértük Szekeres Ferenc polgármestert, illetve Kiszely Jánosné települési képviselőt a körútjára. Felkeresték mind azt a négy portát, ahol a babák, illetve családjuk él. A boríték mellett virágot, édességet és a bort is vittek magukkal.

Károly Mirella

Elsőként Vargáéknál álltunk meg. A család legújabb tagja, Izabella június 12-én született, 50 centiméterrel és 2800 grammal. – Nagyon csöndes baba, csak akkor hangos, amikor éhes – mondta mosolyogva a büszke apuka. Varga Róbert elmondta: párjával, Dórával Izabella a harmadik csemetéjük. A két fiú, az 5 esztendős Bálint és a 2 éves Bence mellé már nagyon akartak egy kislányt. Sikerült.

A Varga házaspár (középen), illetve Kiszely Jánosné és Szekeres Ferenc

A három további pénteki helyszín a következő volt: a Deszpot család, ahol Péterke volt az ünnepelt. A sorban Károly Mirella következett, majd a végén Koszta-Kakuszi Debóránál állt meg a menet. A polgármester hozzátette: évente 30-35 gyermek születik Apátfalván, ami a makói kistérségben nem is számít rossza aránynak.

Koszta-Kakuszi Alexandra és a legkisebb gyermeke, Debóra

forrás: Rádió7

A térség országgyűlési képviselője szerint a dicsőség nem a politikusé, a cselekvés felelőssége azonban igen. A választóktól kapott bizalommal pedig élni és nem visszaélni kell, hogy jobbá tehessük az országot.

Jánosi Szabolcs szentmiséjével kezdődött az ünnepség Apátfalván a Szent Mihály Római Katolikus Templomban. A plébános példabeszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy Szent István felismerte, a pogányság hosszútávon nem tartható a magyarság fennmaradásához, a kereszténység az a támasz, amire rá lehet bízni a nemzetet.

Kiszely Jánosné települési képviselő a megemlékezésen kiemelte, soha nem szabad elfelejtenünk, hogy a magyarság azért maradt meg Európa közepén, mert nem tért le az államalapítónk által választott útról. Szent István tudta, hogy sikerrel csak olyan kormányzás járhat, ami a magyar emberek érdekeit és hagyományait tartja szem előtt.

navigate_before
navigate_next

Az ünnepségen részt vett Lázár János is, a térség országgyűlési képviselője szerint Szent István életének egyik legfontosabb tanulsága a hűség. A hazához, az országhoz, a nemzethez, az örökséghez, hagyományokhoz. Hozzátette: államalapító királyunk a család fontosságára, a keresztény gondolkodásmódra, és arra épített, hogy Magyarország maradjon független, és legyen erős ország.

– Szent Istvántól megtanulhattuk, ha a hatalmat az ember megkapja és képes megtartani, azt jóra kell használnia, cselekvésre kell használnia. Az a kötelessége, hogy jobbá tegye ezt az országot. Nekünk Szent István példája azt jelenti 2018-ban, hogy a megkapott bizalommal nem visszaélni, hanem élni kell, az a kötelességünk, hogy ezt a közösséget, ezt a falut, ezt a térséget, és ezt az országot, ahogyan a Kárpát-medence minden magyar élőhelyét jobbá tegyük a 21. században, hogy ne csak ezer év múltunk, hanem ezer év jövőnk is legyen – fogalmazott Lázár János.

A dicsőség nem a politikusé, a cselekvés felelőssége azonban igen, tette hozzá a térség országgyűlési képviselője.

 

forrás: makohirado.hu

Az Asia Express kirobogott Apátfalvára, ahol nemcsak a hagyományokkal ismerkednek meg, hanem dokumentumfilmet is készítenek a falusi életről. Szerda délután a Langó Hagyományőrző házban látták vendégül Dél-koreai, taiwani és thaiföldi filmeseket.

Nem mindennapi élményekkel gazdagodtak az Asia Express külföldi résztvevői: az apátfalvi Langó Hagyományőrző házban először megtekintették, hogyan kell igazi magyaros marhapörköltet készíteni, illetve a megismerkedhetek a falu jellegzetes viseletével és kék színével is. Persze, nem maradhatott el a jó hangulat kelléke sem, a szilvapálinka, amelyből mindenki módjával ivott.

Az Asia Express programja péntekig a Maros-parti faluban zajlik: felfedezik a községet, később pedig dokumentumfilmet is készítenek róla. Szekeres Ferenc polgármester hangsúlyozta, ez egy hatalmas lehetőség Apátfalva számára, hiszen ezáltal az ázsiai országokban is megismerik a falut.

– Az Asia Expess egy pályázatnak köszönhetően valósulhat meg Makón és Apátfalván, azonban számunkra azért is fontos, mivel hírét viszik a településünkről, hagyományainkról és a kultúránkról saját országaikba – fogalmazott a polgármester.

Varga Kincső tolmács egész nap a csapattal van és segíti közös nyelvre hozni a vendégeket és a vendéglátókat. Az egyetemista lány elmondta, jól érzi magát az Asia Express részeseként, bár néha fárasztó is tud lenni.

– A résztvevőknek tetszik Makó, maradni szeretnének is a városban. Van, aki a fővárosban tölt hosszabb időt, de többen maradnak majd itt – tette hozzá Kincső.

Wangtea Lim professzor és filmrendező nem először járt már Magyarországon, azonban első alkalommal volt Apátfalván. A Dél-koreai Lim azonnal körbejárta a „kékházat”.

– Ahogy megérkeztem ide, megnéztem az összes kis zugát a háznak. Megismertem a magyarok történelmét is ezáltal. Nagyon szép és tetszik, hogy ezzel őrzik a régi hagyományokat a mai emberek – fogalmazott a professzor.

navigate_before
navigate_next

Nemcsak a pálinkát és marhapörköltet kóstoltak a vendégek, hanem végignézhették a Kerekes Márton Népdalkör és Citerazenekar, illetve a Hagyományőrző Csoport előadását is. A legvégén egy közös táncolásra hívták az apátfalviak a külföldi diákokat.

 

forrás: makohirado.hu