Hírek

Apátfalván is megkezdték a közmunkaprogramot, a munkaruházattól az eszközökig mindenre pályáztak. Idén 125 milliót nyertek, ebből gazdálkodhatnak. Okosan és ökosan gondolkodik az önkormányzat, helyi nyersanyagokból helyi munkásokkal saját felhasználásra termelnek.
 

– A Start munkaprogram 87 embert érint a faluban, a hosszabb programban hat embert foglalkoztatunk, így összesen 93 ember dolgozik nálunk. Öt éve még 150-en voltak, mára számuk lecsökkent, aki el szeretett volna menni, az elhelyezkedett a versenyszférában, általában a makói gumigyárba járnak tőlünk az emberek. Közmunkásaink számítanak az önkormányzatra, ez biztosítja családjuk számára a megélhetést – mondta el lapunknak Szekeres Ferenc polgármester.Példaértékű az apátfalvi közfoglalkoztatás: a kültéri padoktól a virágládákon át a térkövekig számos terméket készítenek az önkormányzat műhelyeiben.

Biobrikettet is gyártanak, ez amellett, hogy helyi munkalehetőséget jelent, segítség a szociálisan rászorulóknak, ugyanis a szerényebb körülmények között élő apátfalviak igényelhetnek az elkészült tüzelőanyagból.

Megtermelik, amit lehet

– A programok nagyon jók, igyekszünk kihasználni a lehetőségeket. Van, aki biobrikettet készít, vannak, akik varrodában dolgoznak, többen szegélyköveket gyártanak, mások az asztalos- és a lakatosműhelyben tevékenykednek. Kiülőket is elkezdtünk gyártani, szeretnénk, ha a játszótereken a szülők és gyermekek kényelmesen megpihenhetnének. Bérelünk egy tanyát, ott a kezdetektől mezőgazdasági tevékenységet folytatunk, szintén a közmunkaprogram keretében. Kis varrodánkban a jelenleg legkeresettebb termékeket gyártják az asszonyok: rongyszőnyegek és cicanadrágok mellett szájmaszkokat készítenek – magyarázta a polgármester.

Környezetbarát

Az önkormányzat telepén dolgoznak, az udvar hátsó részében állítják elő a szegély- és térköveket. Amíg száradnak a térkövek, a brikettet is tudják gyártani a munkások.

– A nagyobb ágaktól a gallyakig mindent ledarálunk, fűrészpor minőségűre őröljük a faanyagot.

Hozzákeverjük még azokat az iratokat is, amelyeket amúgy is megsemmisítenénk, mivel a papír és fa keverékéből készül a jó minőségű tüzelőanyag.

Fontos, hogy megfelelően kiszárítsuk az anyagot, mielőtt a présbe kerül. Az automata hidraulikus prést egy ember kezeli, könnyedén elkészíti segítségével a biobrikettet, amit a fiúk húszkilós zsákokba raknak, és mehet is a raktárba a végtermék. Munkásaink átlagban napi 2-3 mázsát készítenek a biobrikettből, a gép három­óránként fél órát pihen. Egy műszak – nagyjából 6-7 óra – alatt készül el ez a mennyiség – sorolta Szekeres Ferenc.

Mindenkire gondolnak

-Polgármesterünk esélyt ad mindenkinek, a fiatalokra is gondol, szeretné, ha nem mennénk el a faluból, hanem helyben boldogulhatnánk. Mindenkin igyekszik segíteni, szerintem ez a legfontosabb. Ezekben a műhelyekben az idősebb korosztály mellett fiatalok is szép számmal dolgoznak. Megbecsülnek minket, így gyarapodhat a közösségünk – fogalmazott Dinnyés Mihály, a présgép kezelője, aki a térkövek elkészítéséből, valamint a padok és kiülők festéséből is részt vállal a telepen.

forrás:delmagyar.hu

 

– Egy országos kapacitással rendelkező cég kereste meg az önkormányzatunkat. Örömmel vettük a megkeresést, küldtek egy ismertetőt a szolgáltatásról, ezután kértem, hogy hozzák a gyűjtőedényeket. A szolgáltatás nem kerül pénzbe, sőt, ők fizetnek a begyűjtött olajért és zsírért – mondta lapunknak Szekeres Ferenc. A polgármester hozzátette, jelezniük kellett, hogy melyik alapítvány számlájára utaljon a cég, az Apátfalváért Alapítvány gyarapodhat majd ezzel az összeggel.

Már Apátfalván is megjelentek a háztartásokban keletkezett használt sütőolaj és sütőzsiradék szelektív gyűjtésére szolgá­­ló, sárga gyűjtőedények, így nem kell többé a vécébe önteni a konyhai maradékot.

A 240 literes gyűjtőedények a Templom utca 69. szám alatt, a községháza előtt és a Dózsa György utcában, az óvoda konyhájának udvarán találhatók.

Arra kérik az apátfalviakat, hogy a használt olajat és zsiradékot zárt csomagolásban (PET-palackban vagy befőttesüvegben) helyezzék a gyűjtőedényekbe, így nem szennyezik össze a környezetet. Az összegyűjtött olajat száz százalékban újrahasznosítják: a feldolgozás során bioetanol készül belőle.

– Önkormányzatunk nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre, emellett azt tapasztaljuk, hogy a környezettudatosság egyre inkább jellemzővé válik a lakosság körében. Míg korábban legtöbben a lefolyóba vagy a kukába öntötték a szennyező olajat, zsiradékot, addig mostantól egy környezetbarát és biztonságos megoldással élhetnek. Szeretnénk, hogy a gyerekek még idejében lássák a jó példát otthon, hiszen mi, szülők is megtaníthatjuk őket a környezettudatosságra – hangsúlyozta Szekeres Ferenc.

Apátfalván más módon is igyekeznek zöldebbé tenni a környezetet, a hivatalokon hő­­szivattyús-napelemes rendszerek működnek, a közterületekről összegyűjtött gallyakat, ágdarabokat pedig ledarálják, és biobrikettet készítenek belőle.

forrás: delmagyar.hu

 

A Johannita Segítőszolgálat adományozott nagyobb mennyiségű édességet az apátfalvi önkormányzatnak. Ma kezdték el osztani az ezekből összeállított csomagokat. Először a közfoglalkoztatottak kapták meg azokat.

Sikeresnek bizonyult az apátfalvi Faluház tegnapi, élő facebookos bejelentkezése, több mint negyvenen kapcsolódtak be hosszabb, rövidebb ideig a “Helyi közösségek fejlesztése Apátfalván és Magyarcsanádon” program keretében a farsangi szokásokról tartott előadásába.

Az apátfalvi Vígh Antal édesapjától tízévesen leste el a vesszőfonás fortélyait, ma tanítványoknak adja tovább a kaskötőmesterséget. Feleségével, Margit nénivel hosszú évtizedek óta értékes tagjai Apátfalva közösségének.