Hírek

Ebben az évben kiemelt támogatásban részesült Apátfalva: idén 8 millió 463 ezer forintból tudott tűzifát vásárolni a település. 294 fő kap a szociális alapon tűzrevalót.

Mint ahogy Szekeres Ferenc polgármestertől megtudtuk, ebben az évben kiemelt támogatásban részesült Apátfalva: a 6 millió 845 ezer forint támogatás mellett 1 millió 617 ezer forintos kiegészítő segítséget is kaptak a Kormánytól, így összesen 8 millió 463 ezer forintból sikerült vásárolniuk 476 erdei köbméter, kemény lombos tűzifát, amely közel 3 ezer mázsa fát jelent.

– Idáig 433 erdei köbméter került leszállításra, a maradék 43 erdei köbmétert 2019. januárban kapjuk meg – tette hozzá a polgármester. – A kérelmeket november 14. és 30. között lehetett leadni a Polgármesteri Hivatalban és a Családsegítő szolgálatnál, összesen 314 lakos nyújtott be igényt a szociális célú tűzifára.

Összesen 294 fő pályázatát bírálták el pozitívan, ennek értelmében 166, gyermeket nevelő család 12 mázsa, 128 szociálisan rászoruló család 8 mázsa, feldarabolt tűzifát kap. A családoknak a szállítást maguknak kell intézniük és akkor vehetik át a segítséget, amikor erről értesítést kapnak.

forrás: makohirado.hu

8494.jpg

 

November 26-án több kérdésben sem sikerült megegyezniük az apátfalvi önkormányzat bizottságainak, így az akkori rendes testületi ülést elnapolták. Az új időpontban, vagyis december 3-án, hétfőn már meg lehet tartani az ülést, melyen minden előterjesztést, napirendet sikerült megvitatni és elfogadni. A községháza felújítása miatt a könyvtár olvasótermében ülésezett a grémium.

Egészségügyi állapotára hivatkozva még az október 29-ei testületi ülésen lemondott tisztségéről Bálintné Siprikó Zsuzsanna (Fidesz-KDNP) települési képviselő. – A törvény szerint a helyére a 2014. október 12-ei szavazás alapján a következő legtöbb voksot kapó Veréb Anett (Fidesz-KDNP) kerülhet, aki elfogadta ezt a felkérést és le is tette az esküjét, így a hétfői ülésen már teljes jogú képviselőként vett részt – nyilatkozta Szekeres Ferenc polgármester.

Az új képviselőnek, Veréb Anettnek Szekeres Ferenc polgármester gratulál

A hétfői ülés legfontosabb kérdése az volt, ki lesz Apátfalva új alpolgármestere, ugyanis a korábban lemondott Bálintné Siprikó Zsuzsanna látta el ezt a feladatot. – Én Kiszely János Pálnét javasoltam erre posztra, ezért szavazott a grémium és 5:2-es arányban el is fogadta ezt a javaslatot, így mostantól ő a község új alpolgármestere – folytatta Szekeres Ferenc. A község vezetője hozzátette: fontos változás, hogy a korábbi alpolgármester főállásban dolgozott, a mostani viszont társadalmi megbízatásban végzi ezt a tevékenységet.

Kiszely János Pálné lett az új alpolgármester

Más ügyekben is határoztak az apátfalvi képviselők. Így például elfogadták a székkutasi önkormányzat azon kérését, hogy egy, a térséget érintő kerékpáros túraútvonal kialakítása során Apátfalva területén is legyen egy kerekezős pihenőhely. Az apátfalvi iskola kérését is megszavazták, vagyis összesen közel 200 ezer forinttal támogatják azt, hogy technikai fejlesztés legyen az intézményben. elsősorban összeszerelhető és programozható robotokat vásárolnak az iskola számára.

forrás: Rádió7

Szombat délután 15 órától karácsonyi vásár veszi kezdetét, majd 16:30-tól meggyújtják az első adventi gyertyát Apátfalván a székelykapu előtt, ahol műsort az a Szent Mihály Plébánia Kórusa, 17 órától pedig szentmise kezdődik.

forrás: makohirado.hu

Több szülő leköti, de vannak, akik egyből babájukra fordítják a 40 ezer forint értékű bébikötvényt Apátfalván. Pénteken Szekeres Ferenc polgármester újabb négy újszülöttet köszöntött a településen.

Mint ahogy többször beszámoltunk róla, Apátfalván az év elején szavazta meg a képviselő-testület, hogy minden újszülött 40 ezer forint értékű készpénzes bébikötvényt kapjon. Ezt az összeget a település költségvetéséből finanszírozzák. Az elmúlt időszakban számos családot tudott köszönteni az apátfalvi önkormányzat: legutóbb négy családnál járt Szekeres Ferenc polgármester és Antal Sarolta képviselő. 

Szabó Dominik október 13-án született. A kicsi édesanyja, Kocsis Diána Lilla elárulta, 8 éves fia, Sanyika sokat segít neki, ugyanis párja külföldön dolgozik. Diána szerint a kezdeményezés mindenkinek nagy segítség a 40 ezer forint: ahogy a nagyobb tesónak, a kis Dominak is félrerakják, hogy majd arra fordítsa 18 éves korában, amire szeretné.

Az apró Kiss Lilla november 11-én született. A család harmadik jövevénye alvós baba, így megkönnyíti szülei helyzetét. Az édesanyja, Kiss József Andrásné elmesélte, a hároméves Nóra és a kétéves József sokat segít neki. Bár sokan megkérdezik, nem nehéz-e ennyi picivel, de Adrienn megerősítette, hogy egyáltalán nem.

– Mind a ketten nagyon szeretik Lillát, ölelgetik, puszilgatják és öltöztetik is. Az éjszakák kicsit húzósabbak, nehezen megoldható, de a férjem is sokat segít és anyukám is itt van, ott támogat, ahol tud – fogalmazott az édesanya.

Bácsalmási Dóra Rozáliát már nagyon várta mindenki: Domonkos Mariann, az édesanya elmesélte, csodálatos dolog anyának lenni, szinte Isten ajándékaként tekint a picire, ugyanis 11 éve próbálkoztak a babával a párjával. A babakötvény nagy segítség volt: pelenkára és más használati tárgyakra fordították. Mint elmondta, egy hónapban 24 ezer forintba kerül csak a pelenka és a popsitörlőkendők, ezen felül még tápszerre, babavízre, olajokra és tusfürdőkre is költeni kell.

– Dóri nagyon jó baba, sokat alszik és így én is tudok pihenni. Minden nagyon könnyen megy, persze anyukám sokat segít mindenben, ami jól esik – mesélte Mariann. – A párom jelenleg külföldön dolgozik, mégis apás szülés volt: egyik oldalról ő, a másikról a nővérem állt, mind a ketten fogták a kezem! Nekik biztos, hatalmas élmény volt.

A kis Budai Gáborra és testvéreire a nagyszülők vigyáznak. A nagymamától, Kubik Angélától megtudtuk, lánya jelenleg a kórházban fekszik a negyedik tesóval.

forrás: makohirado.hu

8290.jpg

 

Az apátfalvi Kerekes Márton Népdalkör és Citerazenekar, valamint a Gyermekcsoportja nagyon jó házigazdának bizonyult szombaton, mert zsúfolásig megtelt a faluház nagyterme mind fellépőkkel, mind érdeklődőkkel. A Népzenei Találkozón bemutatkozott a Búzavirág Népdalkör és Citerazenekar (Csanádpalota), a Földeáki Dalkör, Földeáki Pávakör és Citerazenekar, a Hegyesi Népdalkör (Királyhegyes), Jászjákóhalma, Kisorosz (Vajdaság), a Kisteleki Citerazenekar, a Nefelejcs Népdalkör (Makó), az Öreghegyi Bodza Citerazenekar (Kiskundorozsma), a Szentesi Pengető Citerazenekar, valamint Guti Hanna és Guti Rozi apátfalvi énekesek.

A magyar nemzet földrajzi határai addig tartanak, ameddig a kultúrája ér – fejtette ki köszöntőjében Szekeres Ferenc. Az apátfalvi polgármestert kiemelte: a községben több mint három évtizede őrzi a Kerekes Márton Népdalkör és Citerazenekar a magyar népdal és népzene kincsét. – Egy népet szellemi és tárgyi kultúrája, valamint a nyelve határozza meg, mert ezekben él az összetartozás élménye – tette hozzá.

Tariné Tóth Hajnalka másfél éve vezeti az 1981-ben alakult házigazda csoportot. – Nagyon megörültem, mikor felkértek erre a feladatra, s örömmel vállaltam – árulta el. Arról is beszélt, hogy a legidősebb tagjuk, a 92 esztendős Misa bácsi, vagyis Gyenge Mihály igen aktív részese a közösségi életnek. Nem csupán énekel, zenél, hanem még a helyi amatőr színtársulatban is megmutatja tehetségét.

Az egyik vendégfellépő csoport Földeákról érkezett. – Nagyon szeretem a népzenét, ezért immáron 16 esztendeje lelkes tagja lettem a társaságnak – tudtuk meg egyiküktől, Nagy Imrénétől. A földeáki népdalos Balmazújvárosból került a Csongrád megyei községbe. – Elfoglaltságot akartam, így jelentkeztem, s azonnal be is vettek – tudtuk meg tőle.

 

Nagy Imréné

forrás: Rádió7