Hírek

Apátfalva életében 1919 júniusa szörnyű időszak volt: a román megszállás alatt rablások és megtorlások is történtek a településen – egy meggyilkolt román katona miatt. Arra a 40 civil áldozatra emlékeztek szerda délután, akik az ellenállás miatt mártírhalált haltak.

 

Herczeg István, Sóki G. János, Sóki István, Sípos István, Antal Antal, Boda Péter, Horváth János, Imre József, Baka G. József, Varga Mátyás, Varga József, Varga Mátyás, Csapó János, Kerekes Bernát, Kerekes József, Furák Péter, Tari Pál, Farkas István, Szentesi János, Szentesi József, Szabó Nyíri Péterné Simon Mária, Csapó Fülöp, Gaudi István, Sóki Pál, Kardos Antal, Sóki G. András, Juracsek István, Kerekes B. József, Simon János, Varga István, Gyenge Mátyás, Raffai József, Szilvási János, Tari András, Mátó P. Mátyás, Sóki G. Pál, Oláh Imre, Fazekas József, Farkas József és Juhász István: ők azok, akik 1919. június 23-án meggyilkoltak – életükkel fizetettek azért, mert „Vitéz Apátfalviak” voltak. A román megszállás alatt többek között a lakosságtól elvették az állatokat, a mezőgazdasági gépeket és a takarmányt; ha nem voltak elég gyorsak, megtorlás következett. A holtakat nem engedték eltemettetni, illetve a nőket sem kímélték.

Az apátfalvi hősök napján Antal Sarolta települési képviselő mondott beszédet. A temesvári Dér Zoltán matematika-fizika szakos tanár emlékiratából is idézett ünnepi szónoklatában. A képviselő kiemelte: az emléknap azokról az apátfalviakról szól, akik ugyanolyanok voltak, mint a mai lakosság, azonban vértanúk, hősök lettek egy kegyetlen napon. – Nem születtek hősöknek, de amikor a hely és az idő megkívánta, akkor talán félve, de felvállalták sorsukat – hangzott el a beszédben. Ünnepi műsorral készültek az Apátfalvi Ifjúsági Klub tagjai. A megemlékezést koszorúk elhelyezésével ért véget.

forrás: makohirado.hu

 

2946.JPG

Varga Andrásné Simon Anna 1928. június 17-én született Apátfalván. Annuska nénit hétfőn az önkormányzat nevében Szekeres Ferenc polgármester és Kiszely Jánosné települési képviselő köszöntötte fel. Az ünnepelt nem csupán egy hatalmas ajándékkosarat kapott, hanem Orbán Viktor miniszterelnök köszöntő emléklapját is.

Varga Andrásné a fiával és egyik unokájával

Annuska nénit – elmondása szerint – a munka éltette. – Világ életemben rengeteget dolgoztam, sajnos 1972-ben leszázalékoltak, aztán a szemem is megromlott, alig látok, így mostanság nagyon keveset tudok tenni, s ez nagyon zavar – árulta el az ünnepelt. Úgy véli, ha hosszú élet titka abban rejlik, hogy az ember nem lustálkodik, hanem mindig azt nézi, hol van valami dolog.

Szekeres Ferenc polgármester a miniszterelnöki emléklappal

Alig múlt 12 esztendős, mikor édesapjának besegített a házépítésnél. – Édesapám állt a létre legfelső fokán, én meg dobáltam neki fel a nagy agyaggolyókat, mert épp házfalat tapasztott – mesélte Annuska néni. Két évvel később pedig már a földeken dolgozott. Eleinte csak az ebédet hordta ki, aztán megtanították neki, hogyan kell markot szedni és kévét kötni, így hasznos tagja lett az aratásoknak.

Az ünnepeltnek három gyermeke, hat unokája és három dédunokája van. – Szerencsére a családom nagy része apátfalvi, így sűrűn meglátogatnak és segítenek mindenben – folytatta Annuska néni. A napjai úgy telnek, hogy vagy a házban, vagy a kertben üldögél. – Amíg láttam, varrtam és kötöttem, de most más azt sem tudok – tette hozzá.

forrás: Rádió 7

 

Egy határon át nyúló pályázatnak köszönhetően – amelyet Földeák és Valkány közösen nyújtott be – rendvédelmi napot tartottak Apátfalván. Ahogy már tegnap is, ma is különböző tűzoltósági és rendőri bemutatókkal kápráztatták el a gyerekeket. Az Interreg V-A Románia-Magyarország Együttműködési Programra Földeák és Valkány közösen nyújtott be pályázatot. Ehhez a projekthez csatlakozott többek között Apátfalva is, így rendvédelmi napot rendeztek a településen a tanév utolsó napjaiban. Ennek alkalmából a makói hivatásos tűzoltók és rendőrök vonultak ki a helyi rendőrség melletti parkba: speciális bemutatókkal készültek a gyerekeknek. Ma is volt tűzoltási gyakorlat – a lurkók nagy kurjongással üdvözölték a hatalmas füstöt és a lángot. Balogh Róbert tűzoltó alezredes, a makói tűzoltó-parancsnokság parancsnoka elmondta: 15 éve még működött önkéntes tűzoltó egyesület Apátfalván, azonban az akkori kollégák mára kiöregedtek és nyugdíjba mentek, a fiatalokat pedig nem lehet rávenni, hogy folytassák a megkezdett munkát.

forrás: makohirado.hu

 

A Nemzeti Összetartozás Napján, illetve a trianoni békediktátum aláírásának napján Apátfalván is felidézték az 1920. június 4-ei eseményeket és következményeiket. Az apátfalvi Pódium Színpad elevenítette fel a trianoni békeszerződés körüli eseményeket, illetve utózengéseit a települési megemlékezésen. A társulatot Monoki Mariann készítette fel. A diktátum az ország kétharmadát elvette és ezzel együtt családokat, településeket szakított szét. 2010-ben az Országgyűlés június 4-ét a Nemzeti Összetartozás Napjának nyilvánította. Szekeres Ferenc polgármester ünnepi beszédében hangsúlyozta: „ez az emléknap köszönet mindenkinek, minden embernek, égi és földi hatalomnak, aki tett valamit a nemzeti összetartozásért, a nemzetünk fennmaradásáért.”

2454.JPG

Az apátfalvi önkormányzat számos formában támogatja a családokat. Nemrég egy új kezdeményezésről döntöttek a képviselők. – Sokat beszélgettem mind a grémiummal, mind a lakosokkal arról, milyen módon segíthetnénk még az apátfalvaikon – nyilatkozta Szekeres Ferenc. A polgármester hozzátette: úgy döntöttek, hogy készpénzt kap minden olyan helyi család, ahol kisbaba születik.

Kiszely Jánosné képviselő, Szekeres Ferenc polgármester és a megajándékozott baba, Kovács Regina Mira

 

A testület arról is határozatot hozott, hogy nem utalvány vagy kötvény formájában adják oda ezt az anyagi segítséget, hanem készpénz formájában. – A szülőknek így sokkal könnyebb dolga van, hiszen az utalványok beváltása körülményes, s nem mindenhol fogadják el, a pénzből pedig azt tudnak venni a picinek, amit akarnak – érvelt Szekeres Ferenc.

A pici az anyukájával, Kovács-Varga Kittivel


Apátfalván éves szinten 30-35 baba születik. Az önkormányzat 40-40 ezer forintot ad nekik. – Ezt a keretösszeget bele is kalkuláltuk a költségvetésünkbe, így mindig a rendelkezésünkre áll, amint új kis lakóval gyarapodik a község, azonnal át is tudjuk adni – tette hozzá a polgármester.

 

A büszke apuka, Kovács Csaba és a polgármester


Pénteken a Béke utcában lakó Kovács családot kereste fel a polgármester és Kiszely Jánosné települési képviselő. – Január 9-én született meg az első babánk, Regina Mira – árulta el a büszke édesapa. Kovács Csaba és Kovács-Varga Kitti kislánya 3250 grammal és 49 centiméterrel jött a világra. A házaspár tervezi, így a későbbiekben testvére is legyen Regina Mirának. Az apuka mosolyogva megjegyezte: örülne, ha a második fiú lenne.

forrás: Rádió 7