Hírek

Csütörtökön vehette át Szekeres Ferenc polgármester Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkártól és Hoffmann Imre közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkártól azt a miniszteri elismerést, amellyel a településen zajló kiemelkedő közfoglalkoztatási munkákat díjazták.

Gajáta Fanni – Budapest

Apátfalván nagy hangsúlyt fektetnek az értékteremtő közmunkára. Ez mi sem bizonyítja jobban, hogy a településen a Start-munkaprogram keretén belül foglalkoznak többek között állattartással, térkő gyártással, fabrikett és utcai bútorok készítésével is. Az Apátfalván folyó munkát Pintér Sándor belügyminiszter is értékelte és miniszteri elismerésben részesítette az apátfalvi önkormányzatot.

Az ünnepi műsor során beszédet mondott Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár, aki megköszönte a települések vezetőinek azt a munkát, amellyel a közfoglalkoztatás rendszerét gazdagították. Hoffmann Imre közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár elmondta, a díjazások során figyelembe vették, hogy a településeken folyó közfoglalkoztatási programok összhangban vannak-e a közfoglalkoztatás céljaival, a támogatott tevékenységek illeszkednek-e a városok, községek adottságihoz, s hogy segítik-e a távolabbi célok megvalósulását. Hozzátette, sokszor megfeledkezünk azokról az emberekről, akik nélkül nem fejlődhetnének a települések.

A Belügyminisztériumban megrendezett ünnepségen fellépett a csanádapácai Rakonczai Bíborka, illetve a Tiszacsegei Hagyományőrző Néptánc Egyesület gyerektáncosai is. Ezt követően vehették át a polgármesterek a miniszteri elismeréseket. Csongrád megyéből Apátfalva mellett Pusztamérgest és Szentest díjazták.

Szekeres Ferenc polgármester az átadó után elmondta, megtiszteltetés volt átvenni ezt a díjat, amellyel elismerték a település munkáját. Hozzátette, a miniszteri elismerés mellé járó 7 millió forintos támogatásból egy, vagy több nagy értékű tárgyi eszközt vásárolnak, amellyel segítik a közfoglalkoztatási programokat.

Forrás: makohirado.hu

Mint ahogy minden évben, idén is megszervezték a népzenei találkozót Apátfalván, amelyen a helyiek mellett térségi és határon túli csapatok is felléptek. A házigazdák nemcsak a hangjukat, hanem a hangszeres tudásokat is bemutatták.

Lázár János augusztus végén, kormányinfón jelentette be az új öntözési rendszer telepítését, a megalapozó tervezési feladatok felhívása már meg is jelent a Magyar Közlönyben. (A kép illusztráció)

MH – összeállítás

A Kormány kiemelt állami feladatnak tekinti az öntözéses gazdálkodás elterjesztésének, ésszerű fejlesztésének, a vízkészletek védelmének és hasznosításának ügyét, amelynek érdekében felhívja a belügyminisztert, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel és a földművelésügyi miniszterrel együttműködve hajtsa végre az Apátfalva–Mezőhegyesi öntözőrendszer fejlesztéséhez kapcsolódó mintaprojekt kivitelezést megalapozó tervezési feladatait.

A határozat a tervezés határidejének 2018. december 31.-et szabja meg. A beruházás megvalósulásával többszörösére nőhet majd az a terület, amelyet Csongrád és Békés megyében öntözni lehet, ami jelentősen javítja majd a mezőgazdasági termelés hatékonyságát.

Forrás: makohirado.hu

A hagyományokhoz híven november 1-jén a magyarországi és az apátfalvi hősökre emlékeztek a Maros-parti településen. Koszorút és mécsest helyeztek el az aradi vértanúk, a I. és II. világháború és a szovjet katonák emléke előtt.

Harmadik alkalommal szervezett Halloween bulit az Apátfalvi Ifjúsági Klub. A Szigetházban töklámpások, ijesztő mécses tartók és arcfestések készültek.