Apátfalván nagyon jól tudják, hogy a közmunkának szinte csak akkor van értelme, ha értéke is van. A község közmunkásai több millió forintnyi értéket állítanak elő. Többek között állatokat gondoznak, növényeket termesztenek, ruhákat varrnak, fa- és fémtárgyakat készítenek, brikettet és térkövet gyártanak.

 

Milliós értékek - közmunkából

- Nem arra törekszünk, hogy a Start Közmunkaprogram résztvevői csak elfoglalják magukat, hanem az értékteremtés a legfontosabb szempont - nyilatkozta Szekeres Ferenc apátfalvi polgármester. Az idén tavasszal valamennyi mintaprogramukat beindították. Tavaly az önkormányzat saját gazdaságot hozott létre, a közfoglalkoztatottak beletanultak az állattartásba, így az idén növelhették az állományt. Ez annyit tesz, hogy már 2200 baromfival és 60 sertéssel foglalkoznak. Öt kisbárány is született a községi farmon, ezzel már 25 juhuk van. A feldolgozott húst pedig nem csupán a közétkeztetésben hasznosítják, hanem szociális alapon szét is osztják a faluban. Növénytermesztést is folytat az önkormányzat. Két, összesen 1000 négyzetméter alapterületű fóliasátorban paradicsomot, paprikát, salátát és karalábét nevelnek, ami szintén a saját konyhára, illetve kiosztásra kerül. Kilenc hektáron búza, árpa és kukorica terem, amit az állatok kapnak meg.

Milliós értékek - közmunkából

Szekeres Ferenc - polgármester

Több kisebb-nagyobb műhelye is van az önkormányzatnak. - Betonelemek gyártásával is foglalkozunk, ahol tér-, zsalu- és szegélykövet, valamint a csapadékvíz elvezetésénél használatos tárgyakat készítenek a közmunkásaink - folytatta Szekeres Ferenc. Hamarosan új gépet is vásárolnak, mellyel már betonoszlopok is előállíthatóak. Az apátfalvi járdafelújítások során így jelentősen csökkenti a költségeket az, hogy saját gyártású elemeket használnak fel, illetve a közmunkások végzik ezt a feladatot. A csatornák esetében ugyanez a helyzet. A községnek varrodája is van, ahol szőnyegeket szőnek, de a neves pátfalvi hímzés mintáit felhasználva kedvelt ruhadarabokat is előállítanak. - Néhány rendezvényre, valamint sporteseményre is rendeltek már tőlünk fellépőruhákat, illetve mezeket, emellett nem csupán a faluban, hanem a környező kisebb, valamint nagyobb településeken, így Makón és Hódmezővásárhelyen is értékesítjük a varrodánk termékeit - tette hozzá a polgármester.

Milliós értékek - közmunkából

Lakatos- és asztalosüzeme is van az apátfalviaknak. Az előbbiben vas kerékpártárolók születnek, melyeket a község közterületein helyeznek el. Ugyancsak itt kapnak helyet a közmunkás asztalosok kezei alól kikerülő padok, virágládák és szemetesedények. Érdekesség, hogy a korábban már említett helyi hímzésben fellelhető motívumok még a padokon is megjelennek. Naponta zsákszámra termelődik a faforgács. Ez, valamint az intézményekben ledarált papír, a belvíz-programban kitermelt növényi hulladék sem megy veszendőbe. Vettek egy brikettgyártó gépet, mely ezt a szemetet fűtőanyaggá alakítja át, amit szétosztanak a rászorulók között.

Milliós értékek - közmunkából

A termelés, valamint az előállított termékek minőségének a növelése érdekében újabb és újabb eszközöket szerez be az önkormányzat. - Ennek köszönhetően nem csupán a megtermelt érték, hanem a vásárolt gépek is emelik az önkormányzat vagyonát, ami éves szinten 25 millió forintos gyarapodást is eredményezhet - számolt a község vezetője. Így például a már koábban említett betonoszlopot gyártó berendezés mellett vesznek még traktornak pótkocsit, hulladékdarálót. - Jól látható, hogy a közmunkaprogram képes értéket teremteni, ami nem csak a község vagyonát növeli, illetve teszi szebbé és élhetőbbé Apátfalvát, hanem a közfoglalkoztatottak munkája is hasznossá, értelmessé válhat - összegzett Szekeres Ferenc.

Milliós értékek - közmunkából

Forrás: promenad.hu