Nemhogy a legismertebb mesterségek helyi és makói képviselői, de a húsvéti nyuszi is részt vett a ma délutáni apátfalvi kreatív kézműves délutánon. És persze a gyerekek és felnőttek is nagy igyekezettel próbálták leutánozni őket.

 

Egész iskolai osztályt érdekelt az apátfalvi húsvéti lakásdísz bemutató, de inkább azok készítése. A faluház nagytermében majd minden asztalnál gyereksereg forgatta a ragasztót, az írókát, a színes ceruzákat, vagy éppen amire ott éppen szükséges volt, hogy a felnőttek segítségével húsvéti dísz készítsenek. Nem ez volt az első alkalom, hogy ilyet szervezett az apátfalvi önkormányzat a Marosvidék Baráti Társaság és a Pátfalvi Egyesület tagjai segítségével.

– Mindenféle kézművességgel foglalkozunk, tagjaink közt sokan vannak, akik hol ehhez, hol ahhoz értenek – mondta Vargáné Nagyfalusi Ilona. A Marosvidék Baráti Társaság alapító tagja elárulta, a program eredetileg nem gyerekeknek indult, hanem azért, hogy a felnőttek megtanítsák egymást arra, amit tudnak. – Ezt a programot 5 éven keresztül Makón rendeztük meg, s az egyikre Szekeres Ferenc Apátfalva polgármestere is eljött, meglátta, hogy mennyi apátfalvi kézműves mutatkozik be egy-egy ilyen alkalommal. Ő adta az ötletet, hogy akkor Apátfalván is rendezzünk ilyet. Ez a mai a harmadik alkalom, melyet mindig húsvét előtt rendezünk.

Hozzátette: a kézműves délután törzstagjai a Marosvidék Baráti Társaság tagjai, hozzájuk keresnek mindig újabb és újabb arcokat, újabb kézműves ágakat. Az idén a papírfonás, a mézeskalács díszítés és a kézimunka jelenti az újdonságot.

Veréb Anett, az önkormányzat kulturális, ifjúsági és sportbizottsága elnökével közösen szervezett programra a pedagógus külön is készült. – Hon- és népismeretet is tanítok a helyi iskola ötödik osztályában. A múlt héten meghívtak bennünket egy másik kézműves foglalkozásra a Langó-házba. Az osztálynak nagyon tetszett. Az apátfalvi gyerekek 12-en jöttek el arra, s a mostanira is szép számban érkeztek. Úgy voltam vele hogy ne mindig a számítógép előtt üljenek, lássanak ilyet is – tette hozzá.

A gyerekek sok minden kézműves foglalkozásba belekóstolhattak, az egyikbe szó szerint, ugyanis a feldíszített mézeskalácsot a valóságban is megették.

A makói, nyuszinak öltözött Vajka Petra sütötte a gyerekek által munkába fogott mézeskalácsokat. – Minden esztendőben mást próbálok kitalálni erre az alkalomra, olyat, ami a gyerekeknek tetszik. Tavalyelőtt még csak a makói rendezvényen vettem részt, tavaly viszont már itt voltam: akkor tojástartóból készítettem nyuszikat és csibéket. Szüleim a Marosvidék Baráti Társaság tagjai, ők kértek meg, hogy vegyek részt ezeken a foglalkozásokon – mondta a makói gimnazista.

– Tíz éves koromban tanultam meg a kaskötést a szüleimtől. Mivel volt saját fűzfavesszőnk, kötöttünk kocsielőtétet, kocsi kasokat a parasztkocsikra. Akkor ugyanis még nem volt tsz – mondta a 83 esztendős Varga Antal bácsi. Azt mondja, hogy most a megfelelő vessző előkerítése a legnehezebb ugyanis ilyen nincs. Az ártéri erdőkbe lévő vadvesszők ugyanis nem alkalmasak a kosárfonásra. – Tartósak ezek a fonások, olyannyira, hogy még megvan az a varrókosár, melyet az esküvőnkre kötöttem a feleségemnek, 58 évvel ezelőtt, mandulazöld vesszőből, amit akkor még termesztettünk. És még most sincs semmi baja.

Beke Mihályné tojásfestést tanított a gyereknek, hagyományos gyertyalánggal kormozott írókával. Azt mondja, hogy őt megnyugtatja. – A legszebb része az amikor készen van a tojásfestés, s az ember gyönyörködik benne. – 15-16 éve festek tojást, az írókázást pedig olyan 13 éve végzem – mondta. Hozzátette, hogy ugyan vannak mintakönyvek, de egy faluházi összejövetelen rájött, hogy tudja ezt csinálni, s egyre szebbeket festett.

A kézműves délután egyik különlegessége volt, az, hogy meg lehetett tanulni, hogyan lehet közönséges újságpapírból szobadíszeket, például mécsestartót készíteni: – Hallottam róla, hogy létezik ilyen, aztán az idén télen youtube-on néztem meg, hogyan is lehet az újságpapírból szép, érdekes dolgokat készíteni – árulta el az apátfalvi Kiss Róbertné, azzal, hogy ez csak amolyan hobbija. – Egyszerű a titka, csak fel kell hengerelni az újságpapírt egy hurkapálcára, s amikor arról lehúzzuk, akkor masszív lesz, s tartja magát és lehet belőle mindenfélét alkotni: például kisszekrénytartókat.

forrás: makohirado.hu