Taps és nevetés volt a jutalma a Pódium Színpad tagjainak péntek este az apátfalvi faluházban. A társulat Gárdonyi Géza: A bor című falusi történetét mutatta be. Az apatfalvi amatőr színjátszók ezzel a darabbal képviselik Csongrád megyét a III. Pajtaszínház Szemlén, melynek szombaton és vasárnap a budapesti Nemzeti Színház ad otthont.

 

Az idén, pontosabban január 27-én és 28-án rendezik meg immáron harmadik alkalommal a budapesti Nemzeti Színházban a Pajtaszínház Szemlét. De mit is jelent ez? Még 2015 őszén az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával a Magyar Teátrumi Társaság és a Nemzeti Művelődési Intézet a falusi színjátszó mozgalom újraélesztése érdekében indította útjára a Pajtaszínház Programot. Kezdetekben még csak néhány megye, mostanra az összes képviselteti magát ezen a szemlén. Ennek köszönhetően ezen a hétvégén a nézők összesen 19 darabot láthatnak.

A szemlére való előkészületek során minden megyének van egy úgynevezett mentora. Csongrád esetében erre a feladatra Gömöri Krisztiánt, a Szegedi Nemzeti Színház színészét választották. - Korábban a bordányi amatőr színjátszókat készítettem fel, most pedig az apátfalviakat - nyilatkozta. Tavaly ősz óta készülnek a Pódium Színpad tagjai erre a budapesti megmérettetésre. Péntek este a helyi faluházban tartották a nyilvános főpróbát, melyre még pótszékeket is be kellett hozni, akkora volt az érdeklődés. Gömöri Krisztiánt hallja: ITT!

A szemlére szánt darabot, Gárdonyi Géza: A bor címűt Monoki Mariann, a társulat vezetője választotta. - Régebben voltak vele próbálkozások, de valahogy nem került színpadra, így most újból elővettük - tudtuk meg tőle. A bor nem kifejezetten egy vígjáték, de vannak benne olyan elemek, melyek mosolyt csalhatnak a nézők arcára. Pénteken ez bevált, hiszen a közönség többször is hangosan nevetett. Ha minden jól megy, akkor a szemle második napján, vagyis vasárnap 13 órakor hasonló lesz a helyzet a fővárosban, hiszen ekkor lépnek színre az apátfalviak.

A darabban egy új férjet kereső özvegyet alakít Kerekes Gézáné. - Eszter két vasat is tart a tűzbe, elsőként el akarja csábítani a szomszédját, ha az esetleg ez nem jönne össze neki, akkor sem esik kétségbe, hiszen ott van még a falu orvosa - foglalta össze szerepének a lényegét Kerekes Gézáné. -Már egészen kicsi gyermekként is sokat szerepeltem, így adta magát, hogy a Pódium tagja legyek - folytatta. Civilben szociális gondozóként és terápiás segítőként dolgozik, így a munkával nagyon nehéz összeegyeztetnie a színjátszást, de mindig sikerül neki, hiszen nagyon szereti.

Forrás: promenad.hu