Negyedik alkalommal szervezték meg Apátfalván a hagyományőrző csoportok találkozóját, ahol többek között makói, csanádpalotai, csanádapácai, kisoroszi és tornyai csapatok is felléptek.

 

Gajáta Fanni – Apátfalva

Megtelt érdeklődővel az apátfalvi faluház, amely negyedik alkalommal adott otthont a hagyományőrző csoportok találkozójának. A rendezvényt a házigazdák nyitották meg: a Kardos István Néptánccsoport múlt évben bővült, ugyanis a gyerekek mellé immáron a felnőttek is csatlakoztak. Az apátfalviaknak nem lehet panaszuk a fiatalabb generációra, ugyanis a kicsik is nagyon aktívak a tradíciók őrzésében.

Az idei találkozón két debütáló csoport is volt, ugyanis a makói MENYUKE és a határon túli Tornyai és Nagyvarjasi Asszonykórus elsőként mutatkoztak be Apátfalván. A Jaksity Farkas Florentina által vezetett kórus egy meghívásnak tett eleget.

– A tornyai származású Fekete Antal vette fel velünk a kapcsolatot és hívott meg minket. Nagy örömmel és szívesen jöttünk Apátfalvára. Mi egy vegyes csoport vagyunk, két határ menti település csoportjából alakultunk 2014-ben – fogalmazott a vezető. Elmondta, számos rendezvényen és minősítőn vettek részt, többek között tavaly kiemelt arany minősítést kaptak.

A csanádapácai Dohánylevél Hagyományőrző és Hagyományteremtő Egyesületben vegyes a korosztály. Oravecz István elmondta, 2011-ben alakultak az apácai Guzsalyos találkozó után – a buszon beszélték meg, hogy ez nekik is menne. A vezető hozzátette, a fiatalok toborzása nem egyszerű, de felvették a helyi általános iskolával a kapcsolatot.

– Minden községi rendezvényre készülünk. Próbáljuk a régi hagyományokat előhozni, például a szüreti bált is megtartjuk, májusfát állítunk és adventi műsort is szervezünk, most pedig a farsangra készülünk – mondta a vezető.

Elekesné Rozs Ibolya a kezdetektől a csoport tagja. A hagyományőrzés miatt lépett be a Dohánylevélbe.

– Két gyermekem van, szinte velünk nőttek fel, így ők a csoport tagjai – mesélte Ibolya. – Nagyon könnyű összeegyeztetni a családot, a munkát és a néptáncot, mivel a próbák legtöbbször délután vagy este vannak, a lányok pedig velünk vannak a színpadon.

Forrás: makohirado.hu