A hagyományokhoz híven november 1-jén a magyarországi és az apátfalvi hősökre emlékeztek a Maros-parti településen. Koszorút és mécsest helyeztek el az aradi vértanúk, a I. és II. világháború és a szovjet katonák emléke előtt.

Gajáta Fanni – Apátfalva

Mindenszentek napja alkalmából azokra a hősökre emlékeztek meg Apátfalván, akik a településért és az országért az életüket adták. Elsőként az aradi vértanúk, illetve az 1848-1849-es forradalom és szabadságharcban életüket vesztettek előtt tisztelegtek. Fekete Antal egy Palágyi László-verssel emlékezett meg a hősökről, majd koszorút és mécseseket helyeztek el az aradi vértanúk emlékhelyén.

Ezt követően az I. és II. világháborús vitézek emléke előtt hajtottak fejet. Fekete Irén Wass Albert versét olvasta fel, Langó Imre települési képviselő pedig a háborúkban harcolt katonák emlékére mondott beszédet.

– Fejet hajtunk a hősök előtt, akik a legdrágábbat, az életüket áldozták hazánkért. Őket már hiába várta itthon édesanya, édesapa, testvér és menyasszony, csak az emlékük él. Ezen a napon megemlékezünk a magyar földön elesett más nemzetiségű katonákról is, hiszen József Attila szavaival élve, „a harcot, amelyet őseink vívtak, békével oldja az emlékezés” – hangzott el a II. világháborús emlékmű előtt, amelyen 38 magyar és 38 szovjet katona neve is olvasható.

Az utolsó koszorúkat és mécseseket a magyar és szovjet katonák hősi sírjainál helyezték el. A Mindenszentek napi megemlékezés a római katolikus templomnál ért véget, ahol Jánosi Szabolcs plébános szertartást tartott az elhunytakért. A műsorhoz közreműködött a Mátó Mátyás által vezényelt Borbély András Band is.

Forrás: makohirado.hu