Apátfalva központjában lévő épületek, a Nepomuki Szent János harangláb, a vályogházak és díszoromzataik - többek között ezek alkotják a község épített örökségét. Ezek is szóba kerültek azon a szerdai fórumon, melyet a készítendő településképi arculati kézikönyv ismertetése kapcsán tartottak a könyvtárban.

 

Lajstromba kerül az épített örökség

Minden magyarországi településnek el kell készítenie az úgynevezett településképi arculati kézikönyvet, melynek legújabb határideje december 31. Előtte azonban az önkormányzatoknak erről tájékoztatniuk kell a lakosokat, hiszen ők is javasolhatnak olyan dolgokat, amikkel ki lehet egészíteni ezt a koncepciót. Az apátfalvi könyvtárban szerda este várták a helyieket ezzel kapcsolatban.

Lajstromba kerül az épített örökség

A római katolikus templom is az épített apátfalvi örökség része

- A kézikönyv készítésénél figyelembe szeretnénk venni az apátfalviak véleményét is, hiszen számukra sem mindegy, milyen környezetben élnek, illetve milyenben fognak gyermekeik, unokáik - vélekedett Szekeres Ferenc. A polgármester hozzátette: szerepelni fog többek között ebben a koncepcióban a településkép minőségi formálására vonatkozó ajánlások, különféle jó példák bemutatása, valamint az épületek, építészeti részletek, illetve a közterületek.

Lajstromba kerül az épített örökség

Az apátfalviak Papp Ádám építészmérnököt kérték fel a kézikönyv elkészítésére. - Jó pár alkalommal sétáltam már a községben, a település igen gazdag építészeti örökséggel rendelkezik, ami megőrzése nagyon fontos - vélekedett a szakember. De pontosan miért is van szükség ennek a koncepciónak a megalkotására, azt Papp Ádám itt foglalja össze: ITT!

Lajstromba kerül az épített örökség

A Nepomuki Szent János harangláb a község központjában

A hallgatóság soraiban foglalt helyet Vargáné Nagyfalusi Ilona is. Számára különösen fontos - többek között - a pátfalvi építészeti különlegességeknek a megóvása. Nem csupán azért, mert lokálpatrióta, hanem azért is, mivel szinte hivatásból teszi mindezt: ő a helyi értéktár bizottságnak az elnöke. - Ez az arculati kézikönyv kiválóan alkalmas lesz arra, hogy még jobban felhívja a figyelmet, mennyi értékkel is rendelkezünk - mondta az elnök. Vargáné Nagyfalusi Ilona ezzel kapcsolatos gondolatait itt találja: ITT!

Lajstromba kerül az épített örökség

Forrás: promenad.hu