Ma délután nyílt meg ünnepélyes keretek között az Együttélés Cigány Érdekvédelmi Szervezet tanodája, az apátfalvi Szigetházban. 2 évig tart a felzárkóztató program, 26,8 millió forintból.

 

Korom András – Makó

Egyelőre 26 diákkal, de hamarosan 30-an lesznek az apátfalvi tanodába, melyet ma nyitottak meg. Mint Károlyi Sándortól, az Együttélés Cigány Érdekvédelmi Szervezet vezetője elmondta, ettől a hétfőtől csütörtökig működő délután tanodától is azt várják, hogy segítse az itt az iskolai eredményekben elmaradt, hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatását. A korábbi években már működött hasonló tanoda tapasztalatai azt mutatják, hogy csekély volt a lemorzsolódás, s az ide járók közül sokan nemcsak szakemberek lettek, de volt olyan is, aki diplomát szerzett. A gyerekek nagy része jegyei pedig alaposan megjavultak. A tanoda nem csak neveléssel foglalkozik majd, de még családi napot is szerveznek.

– Azért szeretnék idejárni, hogy javítsam az átlagomat – mondta az ötödikes Szabó Levente.

Hozzátette, elsősorban matematikából és történelemből van rá szüksége, mert ezekből közepes volt, s szeretne legalább négyest kapni.

Hallgassa meg mit mond Farkas Zsuzsanna, az apátfalvi tanoda szakmai vezetője: ITT!

A tanodanyitón Szekeres Ferenc köszönte meg a tanoda létrehozásában közbenjárt Lázár János, a térség országgyűlési képviselője segítségét, majd Károlyi Sándor ismertette a szervezet történetét és a tanoda céljait.

A Szigetházat a helyi önkormányzat térítésmentesen biztosította erre a célra.

Forrás: makohirado.hu