Bacsó János fél évszázad alatt közel 40 lóval foglalkozott. A most 64 éves férfinek mára egy jószága maradt, Dóra. A 8 esztendős kanca húzta kocsival vett részt a bácsi azon a felvonuláson, mely a vasárnapi apátfalvi lovasnapot nyitotta. A XXII. Szent Anna Napok programsorozatához tartozó eseményen számos verseny várta az érdeklődőket.

 

Igazi lovas nép az apátfalvi! - Galériával!

Az apátfalvi Szent Anna Napokat huszonkét esztendeje rendezik meg. Már a kezdetek óta a része ennek a programsorozatnak a lovasnap. A községben egykoron nagyon sokan tartottak lovat, hiszen velük dolgoztak a földeken, illetve szállították többek között a terményeket is. A mai kor technikai fejlődése egy kicsit hátrébb szorította ugyan az igavonókat, de ennek ellenére még mindig sokan foglalkoznak Apátfalván ezekkel a gyönyörű négylábúakkal.

Igazi lovas nép az apátfalvi! - Galériával!

Vasárnap közel ötven fogat vonult fel a falu utcáin, ezzel csalogatva az érdeklődőket a régi focipályához, ugyanis itt alakították ki azt a pályát, melyen versengtek egymással a lovak, illetve hajtóik. Ez a lovasnap egy kicsit eltért a korábbiaktól. De pontosan miben is, azt az egyik szervező, Vargáné Nagyfalusi Ilona itt foglalja össze: ITT!

Igazi lovas nép az apátfalvi! - Galériával!

Az apátfalvi Bacsó János igazi lovas családban nőtt fel. - A szüleim a földből éltek, így természetes, hogy tartottak lovakat, s ezt követtem én is - árulta el a 64 esztendős János bácsi. Komolyabban öt évtizede kezdett el ő maga is lovakkal foglalkozni. Elmondása szerint ezalatt a fél évszázad alatt nagyjából negyven jószága volt. Gyerekei, unokái is szeretik ezeket az állatokat, erről is beszélt, íme: ITT!

Igazi lovas nép az apátfalvi! - Galériával!

Darócz Károlynak szinte valamennyi ősét lovak vették körül, így érthető, hogy ez alól ő sem lehet kivétel. A nap másik szervezőjének a feladata, a versenypálya megépítése. Most igen érdekes látvány fogadta az indulókat, hiszen egy helyen alakította ki a gumikerekes kocsik, illetve a szabadidős kategória számára a pályát. Még egy hídon is át kellett hajtaniuk a versenyzőknek.

Igazi lovas nép az apátfalvi! - Galériával!

Munkatársunktól. K.
Forrás: promenad.hu