Szinte minden órája betáblázott Gyenge Mihálynak: citerásokkal, hagyományőrzőkkel, színjátszókkal való próbák, majd fellépések. Ezt egy fiatal is nehezen bírná, de az apátfalvi Misa bácsi 90 esztendős. Csütörtök este hatalmas meglepetés érte: a születésnapjára a faluházban összegyűlt a település aprja-nagyja, s többek között egy új biciklivel is megajándékozták.

A 90 éves citerás új biciklije - Galéria!

Nem volt egyszerű feladat Gyenge Mihály előtt titokban tartani, hogy meglepetést készítenek neki. Az apátfalviak összefogtak annak érdekében, hogy egy feledhetetlen napot szerezzenek a mindenki által szeretett Misa bácsinak. Az idős, ámde örökmozgó férfi a település egyik mozgatórugója, hiszen minden rendezvényben aktívan kiveszi a részét. Hát, ezért volt igen nehéz a saját születésnapi bulijának a megszervezése. De sikerült!

A 90 éves citerás új biciklije - Galéria!

Csütörtök este a faluházba gyűltek össze az apátfalviak. Misa bácsival sikerült elhitetni, hogy a hagyományőrzők most tartják a próbájukat, ezért kell neki eljönnie a kultúrba. A 90 esztendős férfi, a falu egyik legidősebb lakója gyanútlanul be is lépett a nagyterembe, ahol hatalmas tapssal, éljenzéssel fogadták. Nem csupán a szűk családja, rokonsága, barátai, de a község számos lakosa eljött erre nem mindennapi eseményre.

A 90 éves citerás új biciklije - Galéria!

Az önkormányzat nevében Szekeres Ferenc polgármester és Bálintné Siprikó Zsuzsanna alpolgármester köszöntötte fel. Emellett egy új biciklit is kapott Misa bácsi. Sőt, olyan érdekes ajándékok is előkerültek, mint az arcképével díszített korsó vagy a megyei napilap azon példánya, mely pont aznap került ki a nyomdából, mikor Gyenge Mihály született, vagyis 1927. május 18-án.

A 90 éves citerás új biciklije - Galéria!

- Nem szabad feladni, mindig tovább kell menni, ez tartott eddig is életben és remélem még fog is, mivel nagyon szeretek ebben a közösségben lenni, s úgy érzem, még szükségük van rám - foglalta össze az ünnepelt a hosszú élet titkát. Azt nem lehet elmondani Misa bácsiról, hogy olyan otthonülős típus lenne. Szinte az egész hete betáblázott: próbákról jár próbákra, majd jönnek a fellépések. Az idős férfi tagja a helyi citerazenekarnak, a hagyományőrző csoportnak és a színjátszóknak is. Ezen kívül egy zenekarban harmonikázik. Amikor ezek közül egyik sincs - ami igen ritka - akkor pedig talál magának valamilyen közösségi elfoglaltságot. Misa bácsi mesélt a fiatal koráról, arról, mit is dolgozott, de azt is elárulta, miért szereti annyira a makói piacot. Ha kíváncsi rá, akkor itt meghallgathatja: ITT!

A 90 éves citerás új biciklije - Galéria!

Forrás: promenad.hu