Az ősmagyarok és kunok világába csöppent az, aki vasárnap kilátogatott az apátfalvi lőtérre. A helyi Bökény Népe Egyesület tizedik alkalommal szervezte meg az íjásztalálkozóját. Közel negyven hagyományőrző - köztük gyerekek is - mutatta meg, hogyan is bánik az íjjal és a nyilakkal.

 

Úgy most is, ahogy 700 éve - Galéria!

- Tessék vigyázni! Szállnak a nyilak és kár lenne a vendégekért! - harsant fel a figyelmeztetés vasárnap délelőtt az apátfalvi lőtéren. Ezek az ősi íjak mintájára készült mai fegyverek - ahogy egykoron - igen messze hordanak, ráadásul a szeles időjárás is befolyásolhatta az irányt, a sebességet, így elkelt ez a fontos tájékoztatás. A helyi Bökény Népe Egyesület immáron tizedik alkalommal szervezett íjásztalálkozót, melyen 700 esztendővel ezelőtti hagyományokat elevenítettek fel.

Úgy most is, ahogy 700 éve - Galéria!

- Negyven vendéget fogadtunk, akik számos feladatot mutattak be fegyvereikkel - nyilatkozta Szalamia János, az apátfalvi egyesület vezetője. Nem csupán különböző távolságban elhelyezett táblákra, bábokra, de még focikapura is lőttek. Nem volt elég a mozdulatlan cél, egy kis dombról gurítottak le nagy korongokat, amiket szintén telibe kellett találni. Hogy pontosan mit is csináltak a jubileumi találkozó résztvevői, azt Szalamia János itt foglalja össze: ITT

Úgy most is, ahogy 700 éve - Galéria!

Forgó Bálint és édesanyja

A Sándorfalvi Sólymokat népes csapat képviseltette vasárnap Apátfalván. Köztük volt az egyesület egyik legújabb tagja, a mindössze egy hónapja íjászkodó Forgó Bálint is. - Nagyon megtetszett a lövési lehetőség, emellett érdekesek a használt eszközök - sorolta a 8 esztendős fiú. Klubtársa, Bárkányi Dzsenifer már egy esztendeje tagja a sólymoknak, elmondása szerint azért, mert nagyon érdekli őseink világa. A találkozóra korhű ruhában érkezett. Igaz, ezt nem ő készítette, de akár így is lehetett volna, mivel a szegedi Kossuth Zsuzsa iskolában divattervezőnek tanul a 15 éves sándorfalvi lány.

Úgy most is, ahogy 700 éve - Galéria!

A kép közepén az íjat megfeszítő lány Bárkányi Dzsenifer

A kunszentmiklósi Iloncsuk Szabadcsapat jövőre ünnepli a 20 esztendős fennállását. - A XIII. században Magyarországra beköltöző kunok történelmi viseletét, életmódját, fegyvereit próbáljuk meg a leghitelesebben rekonstruálni és minél szélesebb körben bemutatni - sorolta a szabadcsapat feladatait az egyik tag, Vass Gergő. A kunszentmiklósiak vasárnap Apátfalván ebből ízelítőt is adtak. Már a találkozó előestéjén megérkeztek, s a gyorsan felállított hadi sátrukban éjszakáztak. De mit is érdemes tudni erről a mobil szállásról? Vass Gergőtől itt hallja: ITT

Úgy most is, ahogy 700 éve - Galéria!

A sátor igazán kellemesen távol tartotta a pusztán fújó szelet. Azonban a közepén rakott tábortűz füstje kellemetlenül csípte a szemét mind a riportalanyoknak, mind a tudósítónak. Hiába van a tetején úgynevezett füstkarika, az a fránya füst nem akart távozni! Így az ott készült képek homályosságában ez is közrejátszott!

Forrás: promenad.hu