Június 10-én az ország különböző tájairól érkező 500 gyermek fog táncolni a Hősök terén a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjén. Apátfalviak is részt vesznek a produkcióban, melynek lényege: mások elfogadása. Szerdán a Maros-parti község faluházában nem csupán helyi kisdiákok, hanem Karcagról és Berettyóújfaluból érkező gyerekek is gyakoroltak a nyári fellépésre.

 

A tolerancia jegyében táncolni is lehet

Gyermeki kacagástól volt hangos szerdán az apátfalvi faluház. Hetven kisdiák vette birtokba a nagytermet, hogy készüljön egy nem mindennapi nyári produkcióra. - Egy nagyszabású és ingyenes koncertünk lesz a budapesti Hősök terén, melynek egyik zeneszámára 500 gyermek fog közösen táncolni - nyilatkozta Juszt Anita, a Budapesti Fesztiválzenekar ifjúsági koordinátora. Az ötlet Fischer Ivántól, az együttes zenei igazgatójától származik. A lényege, hogy az ország minden részéből jönnek gyerekek, így a kis táncosok megismerhetik egymást, illetve azt is, milyen körülmények között élnek tőlük akár több száz kilométerre is a társaik. Ezáltal pedig elfogadhatják egymást.

A tolerancia jegyében táncolni is lehet

De miért is próbáltak Apátfalván? A helyi Dózsa György Általános Iskola is élt a Budapesti Fesztiválzenekar felhívásával, s pátfalvi tanulók is részesei lesznek ennek a nyári eseménynek. Így szerdán ők, illetve még karcagi és berettyóújfalui gyerekek gyakoroltak, de elsősorban ismerkedtek egymással a faluházban. - Január óta folynak a próbák szerte az országban, mindig más és más régióból jövő csapatokat hozunk össze egymással, hogy a fővárosban már ne teljesen ismeretlenként találkozzanak össze - sorolta Juszt Anita.

A tolerancia jegyében táncolni is lehetMátó Domonkos és Sinóros-Szabó Sándor

- Igaz, hogy én a rockot szeretem, s teljesen más stílusú zenére táncolunk, de azért már nagyon várom a nyári fellépésünket - árulta el az egyik apátfalvi résztvevő, Mátó Domonkos. A 13 esztendős fiúhoz nem csak a tánc és a zenehallgatás, de a zenélés is közel áll. - Most kezdtem el Hawaii gitáron, vagyis ukulelén játszani, kicsit bonyolult, de azért igyekszem - tette hozzá mosolyogva. Iskolatársa, a nyolcadikos Sinóros-Szabó Sándor szerint kiváló lehetőség ez a produkció arra, hogy új barátokat találjon, másrészt pedig óriási élmény lesz majd a Hősök terén táncolni. - Azt tudom a Budapesti Fesztiválzenekarról, hogy világhírű, s emellett nagyon élvezetes zenét játszanak - emelte ki Sándor.

A tolerancia jegyében táncolni is lehet

A félezernyi kisgyermek - köztük az apátfalviak is - június 9-én találkozik a fővárosban. Ekkor lesz a főpróba, ugyanis ekkor fognak mindannyian együtt gyakorolni, mert odáig csak kisebb-nagyobb csapatokban tették meg. Leonard Bernstein darabjából, a West Side Storyból úgynevezett szimfonikus táncot láthat majd tőlük az, aki június 10-én kilátogat a Hősök terére.

A tolerancia jegyében táncolni is lehet

Forrás: promenad.hu