A Rádió 7 Apátfalvi magazinjában ismét megtudhattuk, milyen aktualitások szerepelnek a település életében. Az elmúlt időszakban emléktáblát avattak, hagyományőrző disznóvágást tartottak és az egyik testvértelepülésről is érkeztek látogatok az apátfalviakhoz. Az előbb említett rendezvényekről és két közelgő eseményről is beszámoltak a hétfői műsorban.

 

Sztárvendéggel ünneplik a nőnapot Apátfalván

Az Apátfalvi magazinban Szekeres Ferenc polgármester a február 24-én felavatott emléktábláról beszélt. A Kommunista Diktatúra Áldozatainak emléknapja alkalmából, táblát avattak Apátfalván, így tisztelegve nem csupán a helyi, hanem az egész világ áldozatai előtt. Erről Ide kattintva olvashat bővebben.

Bálintné Siprikó Zsuzsanna Apátfalva alpolgármestere a testvértelepülési kapcsolatokról mesélt. A vajdasági Kisorosz, az erdélyi Apáca és a Békés megyei Csanádapáca a három testvértelepülése Apátfalvának. Egy pályázatnak köszönhetően a Brassó megyei Apácából érkeztek fiatalok és felnőttek Apátfalvára, hogy a helyiekkel találkozzanak, megismerjék hagyományaikat és a települést. Apátfalva és Apáca között több mint 20 éves kapcsolat van. A tavaszi szünetben viszonozzák a látogatást.

Langó Csaba a faluház közművelődési vezetője néhány gondolat erejéig beszélt a Borbély András Bandről, a község neves vőfélyének tiszteletére rendezett programról, a farsangi mulatságról és két eseményt is ajánlott a hallgatóságnak. Megünneplik a Nemzetközi Nőnapot, amire március 12-én 16 órára várják a hölgyeket a faluházba. Idén először ünneplik meg ezt a településen, ezért ebből az alkalomból sztárvendéget is hívtak. Szilágyi Éva művésznő férfipartnerével lép majd fel ezen a délutánon. A másik esemény a március 15-ei ünnepség, ahol már hagyományosan a helyi általános iskola felső tagozatosai készülnek műsorral, illetve ezúttal az ovisok is, akik a koszorúzás helyszínén, a Petőfi szobornál lépnek fel. A megemlékezés március 15-én 9 órakor kezdődik a Faluház nagytermében.

Sztárvendéggel ünneplik a nőnapot Apátfalván

A magyarok életében mindig is előkelő helyen állt a disznóvágás, ugyanis ez nem csupán arról szólt, hogy élelemmel töltsék fel a kamrát, hanem ez egy igazi családi, illetve közösségi rendezvénnyé nőtte ki magát az évtizedek során. Ahány tájegység, annyi szokás, s ez alól a disznótor sem kivétel. Akik szombaton felkeresték az apátfalvi Kék Házat, azok megtudhatták, hogyan is csinálták ezt egykoron a községben. Piggyboyt vágták le. Az önkormányzat telepén nevelkedett röfi azért kapta ezt a nevet, mert a hátán egy olyan folt volt, melyet a szuperhősök is megirigyelhettek volna. Langó Imre és felesége munkájának köszönhetően nyitotta meg kapuját az apátfalvi hagyományokat bemutató ház. Helyieknek, illetve a vendégeknek szeretnék azt bemutatni, hogyan is éltek, miket csináltak eleink a faluban, ennek kapcsán számos szokást, így a hagyományos disznóvágást is felelevenítik. Erről Langó Imre beszélt a műsorban. Tóth Tamás helyi hagyományőrző a kőttes receptjét ismertette, amit itt meg is hallgathat: ITT!

Forrás: promenad.hu