Cetlikre írták fel azokat az apátfalviak, amiket nem szeretnének, ha bekövetkezne, s a faluház előtt álló kiszebábra tűzték fel vasárnap délután. Ugyanis a népszokás szerint a téllel együtt a rossz dolgok is így elégnek. A hagyományőrzők vezényletével a község apraja-nagyja körbetáncolta a lángok martalékává váló bábot.

 

Füstbe ment a rossz - Galériával!

Füstbe burkolózott vasárnap Apátfalva központja. Ugyanis a faluház előtt elégették a telet jelképező kiszebábot. A régi népszokások szerint kis papírlapokra bárki felírhatta azokat a dolgokat, amelyeket nem szeretne, ha bekövetkeznének. A cetliket pedig gombostűvel felerősítették a bábra. Így nem csupán a hideg évszak, hanem a rossz gondolatok, a nem kívánt események is a lángok martalékává váltak.

Füstbe ment a rossz - Galériával!

Csenteri Andrea, az Apátfalvi Hagyományőrző Csoport és a Kardos István Néptánccsoport vezetője összeállításának köszönhetően a jelenlévők azt is megtudhatták, egykoron hogyan is zajlottak ezek a télűző vidám mulatságok. A gyerekek népviseletbe öltözve, a férfiak pedig subába bújva táncolták körbe a lángokat. Idővel egyre több érdeklődő, így Szekeres Ferenc polgármester is csatlakozott hozzájuk.

Füstbe ment a rossz - Galériával!

Az egyik régi hagyomány, hogy bekormozták az eseményen résztvevők arcát. Ezt azért tették, hogy szerencse érje őket. A hagyományőrző csoport férfi tagjai egy igen jó módszert találtak ki, a saját orcájukat kenték össze, s így adtak jó nagy cuppanós puszikat a hölgyeknek. A lányok, asszonyok többsége örömmel fogadta ezt a kezdeményezést.

Füstbe ment a rossz - Galériával!

Miután a kiszéből szinte semmi sem maradt, a mulatozók nem álltak meg pihenni. Zeneszóval és menettánccal átvonultak a nem messze lévő Szigetházba. Ott többek között az elmaradhatatlan farsangi fánkkal kínálták őket. Persze az itóka sem hiányozhatott, hiszen a táncolt megszomjaztak a pátfalviak.

Füstbe ment a rossz - Galériával!

Forrás: promenad.hu