Bodag, vagyis a cigányok kenyérfélesége is készült szombaton az apátfalvi gasztrófesztiválon. A faluház előtt széles utcát szinte belengte a füst, bográcsokban rotyogott a pörkölt, kemencékben sült a lepény és gáztűzhelyen főtt a puliszka. Az édesen át a sósig minden szerepelt a palettán.

A népi étkek és italok játszották a főszerepet szombaton az I. Apátfalvi Gasztronómiai Fesztiválon, illetve a II. Cigány Gasztronómiai Fesztiválon. Ennek csak a vendégek örülhettek, mert egyszerre több nemzetiség finomságait kóstolhatták meg. A húsimádók, az édességpártiak, a vegák, egyszóval mindenki megtalálta az ínyére valót.

- A végzettségem szerint konzervgyári mesterszakmunkás vagyok, így szinte a véremben van a befőtt- és a lekvárkészítés - árulta el Károlyi Sándor, az apátfalvi cigány nemzetiségi önkormányzat elnöke. A fesztiválra számos termékét elhozta, így többek között őszibarack és meggybefőttet, de a standján voltak lekvárok, italok is. - Ezek közül a kedvencem a paradicsomlé, ami teljesen bio, mert permetszer-mentes paradicsomból van és tartósítószer sincs benne - emelte ki. A szilvalekvárja ízlett azonban a legjobban a vendégeknek. Mi a titka? Egy öreg Jancsi-kályhán főzi a szilvát, így kellemes, füstös zamatot kap.

Borsos Józsefné egy fazékban puliszkát kevergetett a gáztűzhelyen. - Felteszek egy liter vizet forrni, amihez lassacskán adok negyedkiló kukoricadarát, folyamatosan keverve, nehogy csomós legyen - avatott be a részletekbe az idős asszony. Tálaláskor hideg tejet önt rá, mert úgy az igazi. Cukorral desszertként is ehető, sósan pedig húsok mellé kiváló a puliszka.

- Ahogy egykoron a nagyszüleim, én is úgy főzöm a szármát és a paradicsomos káposztát, ami köll bele, azt beletesszük - mondta el a lényeget Károly János. Az étek sűrű szaftját mi mással is lenne érdemesebb kimártogatni, mint bodaggal. Ami egy cigány kenyérféleség, hajtogatott leveles tésztából készítik az asszonyok. A káposztához 25 kiló sertéshús került, aminek nagy része oldalas és nyakas, ebből lett a szárma. A paradicsomos káposzta pedig tyúkhússal főtt.

Munkatársunktól. K.
Forrás: promenad.hu