Koncerttel és kiállítással avatták fel a megújult faluházat a hét végén Apátfalván. A közösségi élet színterére 25 millió forintot költöttek.

 

Hosszú idő után most először telt meg az apátfalvi faluház nézőtere, az épületet ugyanis az elmúlt hónapokban felújították. A szokásos január eleji újévi koncertet emiatt a hétvégén tudták csak megtartani; a falu díszpolgára, Csikota József vezényelte több mint 60 fős fúvószenekarát. Az épületegyütteshez tartozó könyvtárban pedig kiállítás nyílt, régi polccsíkokat láthatott a közönség, amelyek az intézmény felhívására kerültek elő a sublótfiókokból. A művelődési ház 1959-ben épült; akkor két magánház közé építették a főbejáratot és a nagytermet. Az utóbbi évekre már megviselt állapotba került. Szekeres Ferenc polgármester elmondta, a legrosszabb állapotban a parketta volt, amit már olyan sokszor csiszoltak fel, hogy csak kicserélni lehetett. Most 25 milliót költöttek pályázati támogatásból az épületre. A parkettacserén kívül újrafestették a nagyterem falait, új radiátorokat szereltek fel, a bejárati lépcsőt pedig lebontották és újat építettek helyette.

A művelődési ház azért fontos a község lakóinak, mert majdnem minden közösségi rendezvényt, ezek mintegy 95 százalékát itt tartják – mondta a falu első embere. Többek között óvodások, iskolások ünnepségeit, koncerteket, gazdafórumokat, bálokat, lakodalmakat, esküvőket szoktak itt rendezni. Most, hogy befejeződött a felújítás, hétről hétre lesznek programok, azaz a ház nagy kihasználtsággal működik.