Miközben a kistelepülések zömében lakosságarányosan is kevés a születésszám, Apátfalván már nem elég az öt óvodai csoport. Születnek is kisbabák, de családok is költöznek a faluba.

Öt óvodai és egy minibölcsődei csoporttal működik a hamarosan véget érő 2021/2022-es nevelési évben az Apátfalvi Bíbic Óvoda és Bölcsőde, ahová a tavaly szeptemberi kezdéskor 104 kisgyerek járt, akik létszáma idén április közepére néggyel, összesen 108-ra növekedett.

Az intézmény így 100 százalékos kihasználtsággal működik, sőt – olvasható a legutóbbi testület által tárgyalt és elfogadott, Luczó Anikó intézményvezető által írt, beszámolóban – két csoport létszáma máris a megengedettnél magasabb.

Az óvodai tapasztalat szerint a kormányzat családtámogatási támogatásai: azaz az otthonteremtési támogatás és -hitel, a babaváró támogatás, az első házasok kedvezménye miatt egyre több család költöznek a közeli nagyvárosokból és kisközségekből Apátfalvára, s egyre több apátfalvi család vállal újabb gyermeket. S a családok 3. életévét betöltő gyermekeiket azonnal óvodába is szeretnék adni, független attól, hogy az nem óvodaköteles.

Az óvodavezető szerint a követező nevelési évre várhatóan több gyereket írtnak be a helyi óvodába, mint ahányan búcsúznak az intézménytől. Iskolába szeptembertől 29-en mennek (köztük 4 Makóra), míg az óvodában 79-en maradnak.

Mivel 110-115 kisgyerek járhat ősztől a helyi oviba (két kisgyereket már be is jelentettek, ők szüleikkel Szegedről költöznek a faluba), ezért az óvodavezető azt kérte a testülettől, hogy nyithassanak egy újabb óvoda csoportot. A képviselő hozzá is járultak a kéréshez.

A helyi lélekszám emelését az önkormányzat a saját eszközeivel is próbálja ösztönözni, hiszen pályázatok segítségével számos a helybéliek komfortérzetét növelő fejlesztést végzett/végez az utóbbi esztendőkben, s ezeknek még nincs vége.

Az apátfalvi kisbabákat pedig a község vezetői rendszeresen személyesen is köszöntik a falu lakói és a képviselő-testület nevében, s ez azt is jelenti a gesztuson túl, hogy az újszülöttek fejenként negyvenezer forintot is kapnak az önkormányzattól.