Traktorról díszítették fel a élő májusfát, mely közelében több mint 24 csapat főzött. A szabadtéri színpadon pedig jobbnál jobb műsorszámok követték egymás ebédig.

 Az utóbbi két esztendőben, a koronavírus matt nem lehetett majálist (sem) rendezni, 2019-ben pedig a rossz idő miatt a Faluházba szorultak az emberek, azaz három esztendő után lehetett ma délelőtt majálisozni a faluban, a szokott helyszínen, a rendőrség melletti zöldterületen.

Alaposan ki is használták a remek kora nyári időt az érdeklődő helybéliek, akik több mint 24 csapatot neveztek a reggel induló főzőversenyre, melyhez a roma önkormányzat is csatlakozott, így több mint ötszáz adag étel készült.

Igaz a csapattagok a délelőtt elején leginkább képviselőiket küldték el főzni, érthetően azokat, akik mestereiként a bográcsos készítésének, titkos vagy éppen hagyományos összetevőkkel és fűszerekkel felszerelkezve láttak neki a munkának, azaz az ebédnek való elkészítésének. A legtöbben gázpalackkal felszerelkezve láttak neki a munkának, de ezért akadt aki esküdött a fahasábokra, s vele azok fűszeres füst “ízére” is.

– A mai nap ünnepnap, amely tartalma az évtizedek alatt változott, hiszen ma már a családokról szól, a családokért. Apátfalva igazán családbaráttá vált, a szabadidős lehetőségek is évről évre bővülnek. Apátfalván jó gyermeket nevelni, jó gyereknek lenni, és jó ehhez a közösséghez tartozni. Jó látni, hogy ilyen sokan eljöttek ma, hogy közösen ünnepeljük május elsejét és a közösségünket, amely szinte már olyan, mint egy nagy család. Az ünneplés ha ilyen kötetlen, mint a majális, nagyon alkalmas arra, hogy a közösség összetartozását erősítse – hangsúlyozta köszöntőjében Szekeres Ferenc polgármester, majd megkezdődtek a „színpadi” programok. Az ünnepi műsorban felléptek a Hagyományőrző Csoport és a Kerekes Márton Népdalkör és Citerazenekar tagjai, illetve roma táncosok. Fiatalok és idősek, csoportok, párosok és szólisták. És muzsikáltak Mátó Mátyás és tanítványai.

Negyed 1-től már a jó ebédhez szólt a nóta, mégpedig élő zenével. És persze volt sör, üdítő, vattacukor és édesség, s telt házzal üzemelt a sportpark és a játszótér is. A műsorkezdéssel pedig megvárták a délelőtti szentmise befejezését.