-
Találatok: 1122
Az apátfalvi gasztrofesztiválon marha-, kakas-, birka-, sertés- és pacalpörköltön kívül csorbalevessel és paradicsomos káposztával is készültek a szakácsok. Sőt, még az édesszájúak igényeit is kielégítették a szervezők.
A látogatók mellett illatfelhők és rotyogó bográcsok foglalták el a rendőrség melletti teret Apátfalván. Szekeres Ferenc polgármestertől megtudtuk, hogy immáron hatodik alkalommal szervezték meg a gasztronapokat, ami idén is nagy népszerűségnek örvendett.
A polgármester elárulta, hogy az egész ötlet onnan származik, hogy Apátfalva Község önkormányzata a közfoglalkoztatási munkák keretében haszonállatokat hizlal, és ezeknek az állatoknak a szociális alapon történő szétosztása is biztosított.
„Ennek tükrében hét éve arra gondoltunk, hogy jó lenne egy ilyen fesztivált létrehozni, ami össze is jött. Kuriózum, hogy mindenki számára ingyenesen tudjuk biztosítani a mai kóstolót”
-emelte ki a polgármester.
A pörkölteken kívül hatféle süteményt is osztottak az eseményen. Többek között túrósbélest, kőttest és meggyespitét is. A gyerekeknek csillámtetoválással és arcfestéssel tették szebbé a napot. Az esti órákban a makói Luigi és a Maros Band együttes szórakoztatja az odalátogatókat.
A cigány és a román nemzetiségi önkormányzat is csatlakozott az eseményhez. Előbbi pacal-, és marhapörköltet, illetve paradicsomos káposztát, utóbbi csorbalevest készített.
Gaudi Márton, a cigány nemzetiségi önkormányzat bográcsfelelőse elárulta a jó pacal titkát, miszerint:
„Az anyagot előtte abálni kell hagymás, sós, babérleveles vízben néhány percig, hogy rotyogjon, majd később lehet konyhakészre darabolni.”