December 15-én duplán hallotta az apátfalvi templom déli harangszavát a helyi polgármester, Szekeres Ferenc, hiszen a községháza majdhogynem szemben van a templommal, ráadásul a Kossuth rádióban is ez a harang kondult meg 12 órakor.

– Örülök, hogy ily módon az egész ország hallott felőlünk. Lehet, hogy lesz, aki emiatt látogat majd el hozzánk – mondta a falu első embere.

Mint lapunkban többször megírtuk, a közszolgálati rádióban már hagyomány, hogy a déli harangszó mindig más-más magyarlakta településekről szól, s ilyenkor egy rövid ismertető is elhangzik az illető harangról, illetve templomról és magáról a faluról vagy városról is.

Például kiderült, hogy Apátfalvát írásos formában 1332-ben említik először egy pápai tizedjegyzékben, és nevezetes arról, hogy a falu határában verték le a nemesi seregek Dózsa György lázadó parasztseregét 1514-ben.

A templom 1754-57 között épült és Szent Mihály, a mennyei seregek fővezére tiszteletére szentelték fel. A 32 méter magas toronyban 3 harang szólítja imára a híveket. Ezeket az 1917-ben hadi célokra elszállított harangok helyett Szlezák László öntötte 1922-ben Budapesten.

A templom kántorától, Nándori Gábortól megtudtuk, az apátfalvi harangok egyszer, 2017 márciusában már hallhatók voltak a Kossuth rádióban. A most lejátszott felvétel még akkoriban készült – ennek ő is tanúja volt.

Forrás:delmagyar.hu