Nincs olyan apátfalvi rendezvény, melyen ne lépnének fel a Kardos István Gyermek és Felnőtt Néptánccsoport tagjai. Őket legutóbb a nemrégiben Apátfalván rendezett tavaszvárón láthatta a közönség. A csoport hat év alatt valódi közösséggé kovácsolódott.

– Mikor alakult a csoport? – kérdeztem Csenteri Andreától, az apátfalvi Kardos István Gyermek és Felnőtt Néptánccsoport vezetőjétől.

– A Kardos István Néptánccsoport nagyon régen alakult, de mindig változnak a tagjai. Ugyanis ha elballagnak az általános iskolából a gyerekek, akkor már nem nagyon tudnak visszajárni hozzánk. Ez a jelenlegi csoport hat éve működik és bő egy éve került hozzájuk a felnőtt néptánccsoport, s azóta ők együtt dolgoznak.

– Mi motiválja a gyerekeket, hogy eljárjanak a próbákra és a fellépésekre? Azt gondolná az ember, hogy a mai kor nem a néptánc kora, már mármint a gyerekek számára…

– Ezek a gyerekek már óvodás koruk óta táncolnak, ugyanis az óvodában is én tanítottam a néptáncot. Így kerültek föl hozzám elsős korukban a néptánccsoportba. Ez egy jó közösség, a próbák során rengeteg új anyagot tanulnak, olyanok vagyunk, mint egy nagy család. A csoportban megbeszéljük a problémákat is, segítjük a gyerekeket. Amellett, hogy sok fellépésen veszünk részt, meghívásnak teszünk eleget, nem csak itt Apátfalván, de a környékbeli településeken és külföldön is, valamint külföldön. De rendszeresen szerepelünk versenyeken is. Ez a csapat hat év alatt úgy összekovácsolódott, hogy ezek a gyerekek élvezik, amit csinálnak.

– Hányan vannak most?

– Huszonnyolc a csoportlétszám, valamennyi gyerek apátfalvi, csak nem mindegyik a helyi iskolában tanul.

– Melyik a kedvenc műsorszámuk?

– Sok ilyen van. Mindig a legújabb. Az egyik kedvenc azonban az apátfalvi hagyományokból táplálkozik.

 

forrás: makohirado.hu