Sértő Facebook bejegyzések okán foglalkoztak a helyi hagyományőrző csoportokkal hosszasan az apátfalvi képviselők, a ma késő délutáni testületi ülésen, ahol kiderült, tavaly a szerelemféltésből elkövetett testi sértések száma emelkedett, s a tavalyi medvejárás főszereplőjét a temetőből ugrasztották meg.

Az ülésen részt vevő Palicz András makói rendőrkapitány az apátfalvi közlekedési és közbiztonsági helyzettel kapcsolatos napirend tárgyalásakor elmondta, tavaly 34 bűncselekmény történt a faluban, míg 2017-ben 24 volt. Közölte az elmúlt 5 évben 30-40 közötti volt a bűncselekmények száma. A testi sértések száma a 2017-es 1 esetről 4-re nőtt, s mind oka a szerelemféltés volt. 9 lopás történt, 11 balesetnél kellett helyszínelni, ami a nagy forgalomhoz képest kis számot jelent, 9 esetben nem történt személyi sérülés, 1 eset súlyos, 1 pedig könnyebb sérüléssel járt. A kapitány azt is elmondta, hogy tavaly 24 órás szolgálatot vezettek be a faluban, s a rendőrök a polgárőrökkel vagy készenléti rendőrökkel plusz szolgálatot láttak el. Azt is hozzátette, hogy 2018-ban két apátfalvi kábítószer-terjesztő ellen indult eljárás.

Bodor Attila alezredes, a nagylaki határrendészeti kirendeltség parancsnoka már arról beszélt, hogy tavaly a korábbi évek 4-500-as számhoz képest csak 95 határsértőt fogtak, s közülük Apátfalváig csak hárman jutottak el. Az elfogott határsértőket jellemzően Romániának adják vissza, vagy a szerb határ tranzitzónájába szállítják őket.

Varga Mihály, az Apátfalvi Polgárőr Egyesület év elején lemondott elnöke elmondta 45 polgárőr dolgozik a községben. Tavaly a rendőrökkel közösen keresték a Szlovákiából érkezett, az országon átkelő medvét. Drónokat is bevetettek, hogy felderítsék hollétét. A maci utoljára az apátfalvi temetőbe is ellátogatott, onnan terelték ki a szántóföldre, onnan aztán az állat Romániába távozott.

Az ülésen az is kiderült, hogy a horgászok gyakran találkoznak a Maroson is határrendészekkel. Igaz az embercsempészek a veszélyes vízi átkelés miatt nem erre terelték a menekülteket.

A testület egyhangúlag elfogadta a beszámolókat és megköszönte a rendőrség, a határrendészet s a polgárőrök munkájukat.

FORRÁS: makohirado.hu