Ma délután emlékeztek meg a kommunizmus áldozatairól Apátfalván.

A SZEFO épülete falán lévő emléktáblánál rendezett megemlékezésen mondott köszöntőjében Szekeres Ferenc polgármester hangsúlyozta: főhajtással emlékszik az erőszakrendszer áldozataira az apátfalvi önkormányzat.  –  Egy rendszert, egy diktatúrát létrehozni, irányítani bizony választható. Fenn kell tartsuk magunknak azt a jogot, hogy erkölcsi megítélés alá vethessük mindazokat, akik e rendszer működésében szerepet játszottak, aki mélyen beágyazottan, és meggyőződéssel irányították a kommunista rendszert. Az elnyomó hatalom működtetői voltak. Ideológiai utódjainak nincs helyük a magyar közéletben  – fogalmazott.

Halmágyi Pál nyugalmazott makói múzeumigazgató emlékbeszédében részletesen felidézte a tanácsköztársaság idején, a Rákosi-korban elkövetett bűnöket, illetve az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni megtorlást. Hangsúlyozta, hogy az utóbbiban jóval nagyobb volt az áldozatok száma, mint amit a többször nagyobb Magyarországon az 1848/49-es forradalom és szabadságharc leverése után Haynau végeztetett ki.

A megemlékezésen Varga Szilárd, a Borbély András Band szólistája játszott szaxofonon, majd a résztvevők megkoszorúzták az áldozatok emléktábláját.

forrás: makohirado.hu