A Bikini és Rácz Gergő lesznek az apátfalvi Szent Anna-napok sztárvendégei. Erről is szó esett a ma késő délutáni testületi ülésen, melyen a polgármester arról is tájékoztatta a képviselőket, hogy a bíróság elutasította a volt alpolgármester az önkormányzat ellen beadott keresetét.

 

Plusz szolgáltatásként bevezették a rendszeres vérvételt, több szűrőnapot is rendeztek, jelentős informatikai fejlesztés zajlott, a fogászati bútorokat cserélték és megbízhatóvá vált a rendelés – hangzott el a háziorvosok és fogorvosok tavalyi munkájáról összegző tájékoztatóban. Szekeres Ferenc polgármester elmondta: Leader-pályázatot adtak be egy fogászati panorámaröntgen, 24 órás vérnyomásmérő és kiegészítői beszerzésére, ezeket várhatón a nyáron kapják meg. A testület elfogadta és megköszönte az orvosok munkáját.

A védőnői szolgálat beszámolója tárgyalásakor Károlyi Sándor, az Apátfalvi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke cáfolta az írásos anyag azon állítását, miszerint nem tartottak volna igényt a segítségükre. – Évekre visszamenőleg együttműködtünk velük. A cigányok szűrése sokkal praktikusabb a cigány közösségi házban, ugyanis ott valami ok miatt többen jelennek meg a kisebbség tagjai – mondta.

Szekeres Ferenc erre azzal reagált, hogy amikor kiderült, a szűrések technikai igényeknek nem felelt meg a cigány közösségi ház: – Ekkor mondtad – címezte mondandóját Károlyi Sándornak -, ha nem lehet a cigány közösségi házban, akkor nem tartasz rá igényt. Sok géppel és olyan eszközökkel jöttek, melyek elektromos igényét a közösségi ház nem tudta biztosítani.

Károlyi Sándor erre megjegyezte, hogy rajtunk soha nem múltak a szűrések, tavaly többet is szerveztek.

A polgármester elmondta: a faluban két védőnői körzet működik, melyek legfontosabb feladata a várandósak gondozása, de a szoptatás népszerűsítése is. Van olyan osztály, ahol 25 gyerekből 11 szemüveges, de nő a gyengénlátók száma a többi osztályban is. Reggeltől estig telt házzal ment a szűrés a sportcsarnokban. Kétszer volt mammográfiai szűrés. A testület végül megköszönte a védőnők tavalyi munkáját, s egyhangúlag elfogadták a tájékoztatójukat.

A könyvtár és faluház tavalyi tevékenységéről szóló beszámolójából kiderült: 15 folyóiratot járatnak, 9322 könyvük van, és 129 beiratkozójuk volt. Folyamatosan törekszenek az utóbbiak száma növelésére, többek közt új könyvek és folyóiratok beszerzésével. 2018-ban 106 különféle programot valósítottak meg. 7 szakköri csoportnak adtak teret. Működik a Digitális Jólét Program 2×1 órás számítógép kezelés tanfolyammal, de okostelefon és táblagép használatot is tanítanak. A testület megköszönte a faluház munkáját.

Az Apátfalvi Szociális Alapszolgáltatási Központ beszámolójából kiderült: évről évre növekszik a szociális étkeztetés iránti igény. Szekeres Ferenc azt kérdezte, hogy tényleg csak 6 helybéli szorul rá az idősek nappali ellátására? Herczegné Jáksó Anita intézményvezető elmondta: 350 forint óránként a térítési díj, s ezt sem akarják sokan megfizetni és másoktól, rokonoktól, szomszédoktól megkapják a segítséget.

 

Szekeres Ferenc polgármester azt is elmondta, hogy sokan beszélnek arról, hogy a szociális otthon kellene a faluba de a házi segítségnyújtás 12 helyére csak 6-an jelentkeztek, így félő, hogy az apátfalviak helyett máshol élők kerülnének ide, illetve nem biztos, hogy találnának megfelelő létszámú szakképzett munkaerőt bele. Hangsúlyozta, hogy elsődleges céljuk az apátfalviak megsegítése.

A testület elfogadta a beszámolót, ahogy a Család és Gyermekjóléti Szolgálat beszámolóját is.

A polgármesteri hivatal tavalyi munkájáról szóló beszámolójában elhangzott: a testület tavaly 29 ülésen 266 határozatot hozott és 21 rendeletet alkotott, 5035 ügyiratot iktattak a polgármesteri hivatalban. Károlyi Sándor dicsérte a hivatal munkáját, s köszönte a cigány nemzetiségi önkormányzatnak nyújtott segítséget. A beszámolót a testület egyhangúlag elfogadta, megköszönve a polgármester, alpolgármester, jegyző és hivatal dolgozói munkáját. Elfogadták az önkormányzat idei közbeszerzési tervét is.

 

Az ülésen elhangzott, hogy a július 26-28. között rendezendő Szent Anna-napok sztárvendégei a Bikini együttes és Rácz Gergő lesznek. A képviselő-testület egyeztet a helyi plébánossal arról, hogy ez alkalommal szombaton délelőtt 10-kor kezdődjék „vasárnapi” mise. S szívesen látnának vendégplébánost is. Erre Böjte Csabát szeretnék felkérni.

A testület elfogadta az Apátfalvi Bíbic Óvoda és Bölcsőde dolgozói beiskolázási tervét, illetve negyedszer is módosították a község tavalyi költségvetési rendeletét, 29 millió 525 ezer forinttal csökkentve azt, így az 910 millió 380 ezer forint bevétellel és kiadással számolt. A testület újrakötötte a Rádió 7-tel kapcsolatos szerződést, miután annak új tulajdonosa van. 1 millió 600 ezer 200 forintért cserébe idén április 1. és jövő január 31. között havi 15 perc „tiszta” műsoridőt vásárolnak a délelőtti műsorsávban.

 

Az egyebek közt Szekeres Ferenc polgármester ismertette, hogy a bíróság elutasította a volt alpolgármester, Bálintné Siprikó Zsuzsanna az önkormányzat ellen beadott keresetét. – Az utolsó fél évben táppénzen volt, s így 1,5-öt kapott, és még több mint 2,2 milliót akart, mondván a hivatal rosszul számolta ki a bérét és a szabadságkifizetését. A településért akkor dolgozott volna, ha a fejlesztésekben is részt vett volna, nem csak a kulturális eseményekben. Nagyon sajnálom, hogy nem a munka, csak a pénz lebegett a szeme előtt. Elmúlt 3 és fél évben közel 1,5 milliót vett fel, s azt nyilatkozta, nem volt semmi dolga csak a reprezentáció – közölte a testülettel a polgármester.

Szekeres Ferenc hangsúlyozta: – A települést csak akkor tudjuk előrevinni, ha mindenki összefog, s egy irányba megy. Nincs idő arra, hogy egymás ellen harcoljunk. Kérte, hagyja a hivatalt mindenki dolgozni. – Amikor volt lehetőség dolgozni, akkor nem dolgozott, most hagyja, hogy mi dolgozzunk – kérte Szekeres Ferenc.

forrás: makohirado.hu