8290.jpg

 

Az apátfalvi Kerekes Márton Népdalkör és Citerazenekar, valamint a Gyermekcsoportja nagyon jó házigazdának bizonyult szombaton, mert zsúfolásig megtelt a faluház nagyterme mind fellépőkkel, mind érdeklődőkkel. A Népzenei Találkozón bemutatkozott a Búzavirág Népdalkör és Citerazenekar (Csanádpalota), a Földeáki Dalkör, Földeáki Pávakör és Citerazenekar, a Hegyesi Népdalkör (Királyhegyes), Jászjákóhalma, Kisorosz (Vajdaság), a Kisteleki Citerazenekar, a Nefelejcs Népdalkör (Makó), az Öreghegyi Bodza Citerazenekar (Kiskundorozsma), a Szentesi Pengető Citerazenekar, valamint Guti Hanna és Guti Rozi apátfalvi énekesek.

A magyar nemzet földrajzi határai addig tartanak, ameddig a kultúrája ér – fejtette ki köszöntőjében Szekeres Ferenc. Az apátfalvi polgármestert kiemelte: a községben több mint három évtizede őrzi a Kerekes Márton Népdalkör és Citerazenekar a magyar népdal és népzene kincsét. – Egy népet szellemi és tárgyi kultúrája, valamint a nyelve határozza meg, mert ezekben él az összetartozás élménye – tette hozzá.

Tariné Tóth Hajnalka másfél éve vezeti az 1981-ben alakult házigazda csoportot. – Nagyon megörültem, mikor felkértek erre a feladatra, s örömmel vállaltam – árulta el. Arról is beszélt, hogy a legidősebb tagjuk, a 92 esztendős Misa bácsi, vagyis Gyenge Mihály igen aktív részese a közösségi életnek. Nem csupán énekel, zenél, hanem még a helyi amatőr színtársulatban is megmutatja tehetségét.

Az egyik vendégfellépő csoport Földeákról érkezett. – Nagyon szeretem a népzenét, ezért immáron 16 esztendeje lelkes tagja lettem a társaságnak – tudtuk meg egyiküktől, Nagy Imrénétől. A földeáki népdalos Balmazújvárosból került a Csongrád megyei községbe. – Elfoglaltságot akartam, így jelentkeztem, s azonnal be is vettek – tudtuk meg tőle.

 

Nagy Imréné

forrás: Rádió7