A vízminőség javításán át a toborzásig

7595.jpg

 

Tizenhét település alapította meg még évekkel ezelőtt a Makó és Térsége Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulást azzal, hogy egy hatalmas beruházás keretében jobb legyen a víz. Sajnos nem jártak sikerrel, elköltöttek több milliárd forintot, de az ivóvíz minősége nem lett jobb. A hétfői apátfalvi testületi ülésen – mivel a község is tagja a társulásnak - elsőként Farkas Éva Erzsébet makói polgármester, a társulás elnöke számolt be arról, hogyan is áll jelenleg a projekt.

A beruházás folytatására újabb közbeszerzési eljárást írtak ki, melyre két ajánlat érkezett. – Most zajlik a beküldött dokumentációk értékelése, magára a kivitelezésre 36 hónapja van a nyertes pályázónak – fogalmazott Farkas Éva Erzsébet. A társulás elnöke kiemelte: ez egy olyan örökölt projekt, mely nem kerül a sikertörténetek közé, de mind az Európai Uniónak, mind a magyar kormánynak az a célja, hogy a makói kistérségben jó minőségű víz kerüljön a rendszerbe. Emellett az is jelentős, hogy hosszú távon működőképes legyen a hálózat, illetve az sem elhanyagolható szempont, hogy az esetleges sikertelenség miatt ne legyen visszafizetési kényszer az önkormányzatok vállán.

A vizes tájékoztatót egy újabb beszámoló követte. Dr. Szőllősi Béla, az apátfalvi önkormányzati épületek korszerűsítési munkálatainak műszaki ellenőre vette át a szót. Többek között elhangzott: összesen közel 176 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el arra az önkormányzat, hogy megújulhasson a polgármesteri hivatal, a sportpálya öltözője, valamint az óvoda három épülete. A cél a racionalizált energiafelhasználás, a megújuló energiaforrások hasznosítása és az üvegházhatás csökkentése.

A szépülő polgármesteri hivatal

Bodor Attila alezredes, a Nagylaki Határrendészeti Kirendeltség vezetője is részt vett a hétfői apátfalvi testületi ülésen. Az alezredes azért jött el, hogy a határrendészeti hivatást népszerűsítse. Fiatalok jelentkezését várják nem csupán a nagylaki, hanem a kiszombori és a szegedi állományba is. Nem csupán havi bruttó 220 ezer forintos jövedelmet kínálnak, hanem cafetériát, lakhatási támogatást és utazási költségtérítést is. Akit érdekel ez a pálya, az a következő e-re írva több infót is kaphat: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. .

Bodor Attila alezredes

forrás: Rádió7