A legtöbben szilvát hoztak a hétvégén első alkalommal megrendezett apátfalvi Pálinkafesztiválra és Versenyre zsűriztetni.

Deszpot László pálinkafőző, a bíráló bizottság elnöke a Rádió 7-nek elmondta: erre a tájegységre a szilva jellemző, valamint igen sok a sárgabarack is. A községben a Deszpot család 1981 óta üzemeltet szeszfőzdét, egykoron még az Áfész berkein belül kezdték el. Deszpot László hozzátette: a legfontosabb a megfelelő minőségű cefre, a jó száraz fa, a kiváló szaktudás és akkor még sütőtökből is lehet finom pálinkát készíteni.

Deszpot Lászlótól megtudtuk: korábban 52 fokos vagy annál erősebb pálinkákat főzettek nála a helyiek és a környékbéliek, most azonban már a 48 fokost kérik. A pálinka igazi hungaricum, a magyar gasztronómia elképzelhetetlen nélküle. Ezért is döntöttek úgy az apátfalviak, hogy fesztivált építenek erre az itókára.